Ваксините са ефективни и срещу индийския вариант на COVID-19. Това съобщи пред TrafficNews д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив, след като стана ясно, че новата модификация вече е у нас. Случаят е от месец май, но беше оповестен вчера.

„Делта” вариантът има една мутация, която подобрява свързването на Spike протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен и по-бързо разпространяващ се сред населението. Но не води до по-тежко протичане в сравнение с британския вариант.

„Ако хората се притесняват, просто да се ваксинират. Ние, ваксинираните, сме спокойни. Колкото повече хора остават неваксинирани, толкова повече нови варианти ще има”, посочи д-р Бацелова.

Съветът й е да не се чака нова вълна през есента или зимата, а да се имунизираме сега. Това е единственият начин да се освободим бързо и ефективно от COVID-19.

„Напълно подкрепям ваксинирането и на децата. На този етап можем да ваксинираме от 12-годишна възраст нагоре. Надяваме се от есента да можем да ваксинираме и децата над 5 години. „Модерна” и „Пфайзер” са обещали да имаме възможност към края на годината абсолютно всички деца, дори и бебетата над 6 месеца, да бъдат ваксинирани”, каза епидемиологът.

И посъветва и жените, които планират бременност, да се ваксинират без притеснения. „Ще бъдат защитени по време на бременността. По никакъв начин ваксината не пречи на забременяването, нито ще има някакви отражения върху планувана бременност”, допълни д-р Бацелова.

26-годишен е заразеният с индийския щам българин, контактувал е с чужденецВероятно е да няма други заразени от него