Ограничителните мерки, наложени заради пандемията от коронавирус, са повлияли сериозно на разпространението и на другите заболявания. Затварянето на училищата и детските градини, работата от вкъщи и социалната дистанция са предотвратили разпространението на редица инфекциозни заболявания.

Данните на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че морбилито у нас е изчезнало. От началото на тази година няма нито един случай. За сравнение за същия период на миналата година с дребна шарка са били диагностицирани 239 българи. През 2021 г. не са открити също епидемичен паротит, по-известен като заушка, и рубеола.

Осем пъти пък са намалели случаите на варицела. За последните 14 седмици са съобщени 1282 заразени, докато година по-рано са били 10 275. Двойно по-малко са болните с вирусен хепатит (299 от януари досега). Над шест пъти са намалели вирусните менингити и менингоенцефалити, които за 2021 г. са само четири.

Драстичен спад има и при ентероколитите. Възпалението на тънките и дебелите черва се среща по-често през лятото поради затоплянето и създаването на добри условия за разваляне и инфектиране на храните. Въпреки това и в студените месеци януари, февруари и март 2020 г. с подобни проблеми са били 2391 човека. Тази година обаче случаите са само 376.

За поредна седмица изследванията на Националния център по заразни и паразитни болести не откриват и грип у нас.