Около 115 лева средно струва лечението на грип, ако се получат усложнения и се стигне до антибиотик. Така, ако всички членове на 4-членно семейство се разболеят, те трябва да отделят близо 500 лева за лекарства. Това сочи проверка, направена от TrafficNews.

„Цените при лечението могат да варират. Да не забравяме, че за почти всяко лекарство на пазара има алтернатива на по-достъпна цена, но, да, средно лечението на грип, ако има усложнения излиза около 115 лева”, обясни собственик на аптека и председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова.

Тя обясни, че в повечето случаи не се налага да се предпише антибиотик и се прилага симптоматично лечение, което е много по-достъпно. При него се закупуват препарати, които са за понижаване на температура, кашлица и запушен нос.

„Капките за нос започват от 3,50 лв. и стигат до 20 лв., препаратите за кашлица – от 4 до 25 лв., много хора предпочитат да си купят прахчета, които действат едновременно за температура, хрема и кашлица. При тях цената е около 1,20 лв. за бройка”, допълни тя.

Противогрипните препарати е добре да се изписват само от лекар, след направен тест за грип, който е положителен, в противен случай не действат. При тях цената също варира между 13 и 25 лв.

„Ако се стигне до антибиотик, това е нещото, което най-много оскъпява лечението. Причината е, че вече пробиотиците са по-скъпи от самите антибиотици, като цената им варира между 12 и достига над 30 лв. Най-често се изписват тези между 20 и 30 лв.”, заключи тя.

При лечението на грип най-търсени са сиропите за кашлица, лекарствата за температура и капките за нос. Закупуването на тези продукти стува около 40 лв. Най-ниската цена на термометър в аптечната мрежа е 8 лв. Дори най-евтините пробиотици са поскъпнали с 30%. Цената на тестовете за грип е около 10 лв. В момента няма дефицит на потивогрипни препарати и антибиотици в аптеките в Пловдив.