От утре ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Документът ще важи само за територията на страната ни и ще е валиден до 90 дни.

Според здравните власти не са определени конкретни видове тестове за антитела. Могат да са имуноензимни, хемилуминисцентни, флуоресцентно-ензимни и т.н. Проверка на TrafficNews показа, че пловдивските лаборатории работят основно с тестовете на пет фирми производители. Цените са между 28 лева и 35 лева.

За издаването на зелен сертификат ще се признават тези, които отговорят на няколко критерия - да бъдат със „СЕ“ марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да са сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, тъй като вече е доказано, че това са най-дълго живеещите антитела като имунен отговор.

Различните производители използват различни стойности на антитела. Те се сравняват със стандарта на Световната здравна организация, според който праговата стойност е 150 BAU/ml. Зелен сертификат ще получават хората, чиито антитела са 10 пъти над референтните стойности на съответната лаборатория. Това ще е гаранция, че тези хора са защитени.

Тоест, ако например праговата стойност за наличие на антитела на съответното изследване е 0.8 U/ml, трябва резултатът ви да е над 8 U/ml, за да получите зелен сертификат.

Ето как резултатът от най-често използваните тестове се приравнява към BAU:

- DiaSorin: AU/ml х 2.6 = BAU/ml

- Roche: AU/ml х 0.97 = BAU/ml

- Abbot: AU/ml х 0.142 = BAU/ml

- Siemens: AU/ml х 21.8= BAU/ml

- Biomerieux: AU/ml х 20,33 = BAU/ml