Нека всички бъдем човечни, да дадем нещо от себе си и да помогнем на лекарите! Бъди като Пролетина! Спаси живот! Даряването на реконвалесцентна плазма е напълно безопасно за здравето на всеки дарител. Този апел отпарвят към всички преболедували COVID-19 лекарите от Военномедицинска академия. Към тях се присъединяват и колегите им от Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив. 

Както TrafficNews вече съобщи, досега плазма можеше да се дарява единствено в София и Варна. От днес обаче това е възможно и в Пловдив, след като Центърът по трансфузионна хематология получи апаратура за извличане на реконвалесцентна плазма. 

Пловдивчани събират средства за фризер, в който да се съхранява кръвна плазмаНадеждите са в града на тепетата също да може да се дарява плазма от преболедували COVID-19

Кой обаче може да дари? Според ВМА всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 г., може да стане дарител на реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.

За да го направите, трябва да имате документирано поне едно от следните доказателства: положителен PCR тест, положителен серологичен тест (наличие на антитела), рентгенови данни за COVID специфична пневмония, епикриза за проведено болнично лечение на COVID-19 инфекция.

Всеки дарител декларира, че няма данни за наличие на активна COVID инфекция в момента. Трябва да са изминали 28 дни от пълното възстановяване, да нямате оплаквания, характерни за COVID-19, да са изминали 2 седмици от приема на медикаменти, назначени по време на боледуването и през последните 14 дни да нямате контакт с активно болни ОТ COVID-19.

Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути.