Две пловдивчанки организират акция за закупуване на физер, в който да се съхранява кръвна плазма от преболедували COVID-19. Фризерът ще бъде дарен на Центъра по трансфузионна хематология. Засега единствено в София и Варна може да се дарява кръвна плазма от преболедували коронавирусна инфекция. Пловдивчани също се надяват да имат възможност да дадат плазма на нуждаещи се, но за това има няколко важни условия, предава БТВ.

В момента в Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив са дарени два апарата за извличане на плазма, но процесът още не може да започне.

„В момента апаратите не са налични. Ние в момента сме в процес на подготовка и адаптиране на центъра за започване на такава дейност. Осигуряваме самостоятелен вход и възможност хората да бъдат разделени в отделен поток“, заяви доктор Соня Джевизова, директор на Център по трансфузионна хематология в Пловдив.

Именно затова Нели Иванова и Пепа Павлова започват кампания за събиране на средства за закупуване на шоков фризер.

„Сумата е 77 200 лева без ДДС. Това е оферирала фирмата, която ще го внесе, на др Джевизова. Ангажирали сме се да съберем тази сума, защото това е жизненоважно не само за Пловдив, но и за една пета от България, която обслужва нашият кръвен център. Призовавам всички да се включим в тази кампания, за да помогнем на лекарите“, заяви Нели Иванова. Същият апел отправя и издателят Пепа Павлова.

За целта на кампанията е създадена дарителска сметка. Всеки, който иска да се включи в закупуването на медицинската апаратура, може да преведе средства на: Нели Димитрова Иванова в полза на Кръвен център-Пловдив Уникредит Булбанк АД BG 15 UNCR 7000 1524 189318