Въпреки че фурмите не се считат за „супер храна”, те са много близки по състав до нея. Всъщност, предлагат наистина много ползи за здравето, така че е почти необходимо да ги вкараме в ежедневното си меню. А фактът, че са сладки и вкусни, ги прави още по-примамливи!

Ето какво ще се случи с тялото ви в рамките само на седмица, ако консумирате по 3 фурми дневно:

1. Здравето на костите ви ще се подобри

Според Джули Гардън-Робинсън, доктор по физика и професор в държавния университет в Северна Дакота, фурмите съдържат химичния елемент бор, който поддържа костите здрави. Друго проучване пък доказва, че минерали като фосфор, калий, калций и магнезий, които се намират в сушените плодове, се борят успешно с болести като остеопороза, пише Iwoman.bg.

2. Храносмилането също

Фурмите се радват и на високо съдържание на фибри, което е първият признак за изрядна храносмилателна система.

Здравословни сушени плодове – новата мода сред био хранитеTe са незаменима добавка към всеки здравословен режим на хранене

 

3. Помагат ви да се борите със стреса и депресията

Малките вкусни плодчета съдържат витамин В6, който доказано помага на тялото да произведе серотонин и норепинефрин, отговорни за здравето на мозъка. Серотонинът регулира настроението ви, докато норепинефринът се бори със стреса. Ясно е, че колкото повече витамин В6 приемаме, толкова по-добре ще се чувстваме не само физически, но и психически.

4. Зареждат ви с енергия

Фурмите са богати на фибри, калий, магнезий, витамини и антиоксиданти, което ги прави перфектни за междинни хранения, вместо да прибягвате до не толкова здравословни „залъгалки”. Те осигуряват траен енергиен прилив, благодарение на фруктозата.

5. Могат да предотвратят сърдечни заболявания

Според мащабно проучване фурмите намаляват нивата на триглицеридите, а оттам и оксидативния стрес, който е рисков фактор за сърдечни заболявания и атерогенеза. Високото съдържание на калий пък понижава кръвното налягане и намалява риска от инсулт.

6. Облекчават симптомите на сезонни алергии

Сезонният алергичен ринит засяга над 30 милиона души само в Съединените щати, но за щастие фурмите имат положителен ефект и върху него. Като цяло, се оказва, че финиковата палма е ефективна при намаляване на няколко маркера на възпаление при пациенти с подобни алергии.