Да има дефибрилатор във всяка българско училище. Това предложение идва от родители, а поводът е инцидентът с датския футболист Кристиян Ериксен, който получи сърдечен арест на терена по време на Европейското първенство по футбол.

„Бързата реакция е от огромно значение! Ако имаше такъв, детето на мой приятел можеше да е сред живите”, пише родител в социалната мрежа. Той сподели и публикация на фондация „Първите три минути”.

„Когато през 2004 г. 24-годишния футболист Миклош Ферер загина на терена след внезапен сърдечен арест и това беше видяно на живо по телевизията в целия свят, постоянно се задаваше въпроса "Можел ли той да бъде спасен…?". И единственият отговор беше, че никога няма да разберем, защото не е имало шанс това да се случи, тъй като на терена не е имало дефибрилатор. Този случай е последван от много други такива, макар и не винаги видени от милиони свидетели... Тогава УЕФА приема задължително правило всички професионални футболни клубове и стадиони приемащи официални мачове да бъдат оборудвани с автоматични дефибрилатори”, пишат от фондацията.

„Вчера вечерта, на Европейското първенство по футбол, десетки милиони зрители, съотборниците и самата приятелка на датския футболист Кристиян Ериксен видяха с очите си отговор на въпроса може ли да бъде спасен пострадал със сърдечен арест? След като съдията моментално прекъсва срещата и вика екип, който започва сърдечен масаж и използва автоматичен дефибрилатор, 29-годишният футболист напуска стадиона в съзнание и сега се лекува в болница, като вероятно ще се възстанови напълно”, допълват още от фондацията.

Припомняме, че в края на миналата година в 8 обществени сгради в Пловдив бяха монтирани автоматични външни дефибрилатори. Тогава от общината съобщиха, че предстои закупуването на още апарати. За град като Пловдив са необходими около 1500. Следващата крачка е те да бъдат презентирани и пред пловдивския бизнес, тъй като има изискване на ЕС при определен брой служители компанията да разполага с дефибрилатор.   

Новите дефибрилатори в Пловдив – роботизирани, дават инструкции на българскиАпаратите ще бъдат обозначени с външни табели