Новите автоматични външни дефибрилатори, които бяха монтирани в 8 обществени сгради в Пловдив, са роботизирани и изключително лесни за работа дори от необучени в първа помощ хора. Те дават инстукции на български език. Играят ролята и на ЕКГ и на практика е изключена опасността да увредят пострадалия. Апаратите могат да установят дали той има пулс и сами да „преценят“ дали е необходимо да се пусне заряд. Това стана ясно по време на днешната демострация от служители на БЧК, която се проведе пред сградата на Община Пловдив в Международния ден за рестартирането на сърцето.

Припомняме, че дефибрилаторите са монтирани в пет ДКЦ-та, двете общински болници и сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ №1 по „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в град Пловдив“.

„Те не обслужват хората, работещи и населяващи сградите. Те обслужват един голям периметър, в който, ако стане инцидент, може да се реагира“, обясни пред TrafficNews директорът на дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов. Апаратите ще бъдат обозначени с външни табели. Поставени са вътре в помещенията, за да могат да се темперират, тъй като при минусови температури навън има опасност да бъде разредена батерията.

Произведени са в САЩ и са от най-висок клас. Цената е 4 000 лева без ДДС. Дефибрилаторът, монтират в сградата на Община Пловдив, е дарен от пловдивски бизнесмен.

„10 000 българи всяка година получават сърдечен арест. Ако ние имаме необходимия брой външни автоматини дефибрилатори и пациентът бъде дефибрилиран в първите 3 минути, около 65% от тези пациенти ще бъдат спасени. За съжаление, в момента процентът е много нисък. Затова и проектът е изключително важен, тъй като става въпрос за спасяване на човешки животи“, подчерта д-р Калинов.

Предстои закупуването на още апарати. За град като Пловдив са необходими около 1500. Следващата крачка е те да бъдат презентирани и пред пловдивския бизнес, тъй като има изискване на ЕС при определен брой служители компанията да разполага с дефибрилатор.   

Въпреки че работата с тази апаратура е изключително лесна, Български червен кръст поема своята рола за обучения. „Изключително важно е голяма част от населението да има умения за оказване на първа долекарска помощ. Автоматичният дефибрилатор наистина води стъпките на човека, който спасява живот, но трябва да има първоначалните познания и умения, както и куража да го направи. Добрите европейски практики са, че висок процент от населението е обучено. Така че ние ще се насочим към учебни заведения, фирми с голям брой служители. И се надявам Пловдив да има сериозен обхват и на обществени места да има достъп до тези дефибрилатори“, каза директорът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева.

„За първи път в България толкова мащабно се поставят автоматични външни дефибрилатори. Нашата фондация от доста години работи по този въпрос с идеята да се внедряват все повече съвременни технологии за оказване на първа помощ. Развам се, че в Община Пловдив това се случи изключително бързо“, заяви Мариана Манушева от фондация „Първите 3 минути“.