Чревен вирус мъчи пловдивчани. Личните лекари отчитат увеличение на пациентите, които се оплакват от стомашно-чревни проблеми, температура, отпадналост и разстройство. Вирусът засяга както възрастни, така и деца.

 „Ентеровирусните инфекции са характерни за топлото време”, обясняват медиците. Обикновено симптомите продължават 4-5 дни. Посещението при джипито е препоръчително, особено за децата, за да се предотврати обезводняване.

Лечението е симптоматично и включва температуропонижаващи средства, медикаменти против обезводняване, капки за нос и др.

Замърсени храна, вода и прибори обикновено са сред основните причинители на стомашно-чревните инфекции, особено по морето. Ако се консумира недобре съхранена храна от животински произход, това крие риск и от зараза със салмонела, предупреждават здравните власти.

Бактериите се предават и чрез мръсни ръце, затова те трябва да се мият по няколко пъти на ден обилно със сапун и течаща вода. Лекарите съветват също да се избягват заведения за хранене със съмнителна хигиена, както и контакт с болни.

Наблюденията на медиците показват, че в момента ситуацията с COVID-19 е спокойна. Очакванията им са да има увеличение на случаите наесен, но новата вълна да бъде много по-лека от досегашните.