Четири нови случая на вирусен хепатит са констатирани в Пловдивска област за миналия месец. Това сочат последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи.

Един от болните е бил с хепатит А,  двама с хепатит В и един с хепатит от неопределен тип. Така общо от началото на годината случаите на остър хепатит в областта стават 60.

На този фон една 65.6% от новородените са ваксинирани срещу хепатит В през първите шест месеца на 2020 г., показват още данните на Националния център за обществено здраве и анализи. 461 са препоръчителните имунизации срещу хепатит А и В за първото полугодие. Основната причина за големия брой необхванати бебета са антиваксърските настроения на родителите.

Припомняме, че миналата седмица британският учен Майкъл Хоутън и американските изследователи Харви Алтър и Чарлз Райс открили вируса Хепатит С, спечелиха Нобелова награда за медицина или физиология през 2020 г.

Комитетът за Нобелова награда заяви, че техните открития в крайна сметка са "спасили милиони животи". Вирусът е често срещана причина за рак на черния дроб и основна причина, поради която хората се нуждаят от чернодробна трансплантация.

В момента 70 милиона души живеят с вируса, който все още убива около 400 000 годишно.

Нобелова награда за медицина отива за откриването на хепатит СТайнственият убиец, който е бил "руска рулетка" за кръводаряването, вече е разкрит