Трима учени, открили вируса Хепатит С, спечелиха Нобелова награда за медицина или физиология през 2020 г.

Победителите са британският учен Майкъл Хоутън и американските изследователи Харви Алтър и Чарлз Райс.

Комитетът за Нобелова награда заяви, че техните открития в крайна сметка са "спасили милиони животи".

Вирусът е често срещана причина за рак на черния дроб и основна причина, поради която хората се нуждаят от чернодробна трансплантация.

През 60-те години имаше огромни опасения, че хората, които биват вливани с дарена кръв, получават хроничен хепатит (възпаление на черния дроб) от неизвестно мистериозно заболяване.

Комитетът за Нобелова награда заяви, че преливането на кръв по това време е като "руска рулетка".

Високочувствителните кръвни тестове означават, че такива случаи вече са елиминирани в много части на света, а също така са разработени ефективни антивирусни лекарства.

„За първи път в историята болестта вече може да бъде излекувана, което поражда надежди за унищожаване на вируса на хепатит С от света“, заяви комисията по награждаването.

В момента обаче 70 милиона души живеят с вируса, който все още убива около 400 000 годишно.

Тайнственият убиец

Вирусите Хепатит А и Хепатит В бяха открити в средата на 60-те години.

Проф. Харви Алтър обаче показа, че има друга, мистериозна инфекция, докато изучаваше пациенти с трансфузия в Националния здравен институт на САЩ през 1972 г.

Пациентите все още се разболяват след получаване на дарена кръв.

Той показа, че даването на кръв от заразени пациенти на шимпанзета води до развитие на болестта.

Мистериозната болест стана известна като хепатит "не-А, не-В" и ловът вече беше в ход.

Докато е бил във фармацевтичната фирма Chiron, проф. Майкъл Хоутън успял да изолира генетичната последователност на вируса през 1989 г. Това показало, че това е вид флавивирус и така той е наречен хепатит С.

Проф. Чарлз Райс пък завършва довършителните работи през 1997 г, , докато е във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Той инжектира генетично модифициран вирус на хепатит С в черния дроб на шимпанзетата и показва, че това може да доведе до хепатит.

Проф. Хоутън, сега от Университета на Алберта в Канада, каза пред Би Би Си: „Тогава разполагахме с ограничени инструменти, така че беше по-скоро като търсене на игла в купа сено".

„Количеството вирус в черния дроб и кръвта беше много ниско, а чувствителността на нашите техники не беше достатъчно висока, така че през цялото време гонихме вятъра. Опитахме много методи, вероятно 30 или 40 различни методологични подхода в продължение на седем години и в крайна сметка един работеше", поясниха те.

Коментирайки съобщението, д-р Клер Байнтън, клиничен консултант по глобално обществено здраве и вицепрезидент на Кралското общество по медицина, заяви, че откритието е "изключително постижение".

Тя каза: „отключена е вратата за развитието на ефективно лечение и скрининг на кръвопреливане и защита на населението в много региони на света, милиони животи са спасени“.