Да използваме или не фетбърнъри? Най-актуалната тема всяка пролет, даже целогодишно, темата с излишните килограми е винаги актуална. Можете ли да използвате силата на природата, без да използвате хранителни добавки, разбира се, че ДА!

Ето и какво сме ви подготвили в ЧАСТ 2:

КУРКУМА

Куркуминът, активната съставка в куркумата, е отличен помощник за детоксикацията на организма. Той прочиства както от токсини, така и от някои тежки метали. Куркумата е чудесна на вкус и добавена към гореща вода, е отличен избор за заместване на горещия чай. Куркумата на прах има противовъзпалителни, детоксикиращи, антиоксидантни, антибактериални и противовирусни свойства. Освен това тя също се бори с хроничните възпаления. Обикновено ефектът от куркумина в тялото продължава само около час. Но комбинирането му с пиперин (съдържащ се в черния пипер алкалоид) го задържа в тялото за по-дълго време.

Как да употребявате? 

Лесен начин да включите куркумата в менюто си е да я използвате като подправка за ястията, които приготвяте. Може да я приемате прясна или на прах в чай или в лимонада. Също и под формата на етерично масло. Може да е смесена и с останалите фетбърнъри. Не забравяйте да добавите и пипер, споделя vdahnovenia.bg.

Имайте предвид, че ако страдате от проблеми с жлъчката, е добре да се консултирате с лекар, преди да започнете редовен прием на куркума.

ПШЕНИЧНА ТРЕВА

Това са изсушени и стрити на прах свежи и току-що покълнали пшенични стръкове. Пшеничната трева е пълноценна суперхрана, която съдържа 20 аминокиселини, в това число осемте есенциални аминокиселини, нужни за правилното функциониране на човешкия организъм. Пшеничната трева е един от най-богатите източници на витамини А и С, всички витамини от В-групата: В1, В2, В6, В9 (фолиева киселина), В12 и В17. Съдържа още калций, фосфор, мед, желязо, магнезий, натрий и калий. В пшеничната трева се срещат 92 от общо 102 микроелемента, които са установени в растенията.

Пшеничните стръкове повишават способността на кръвта да пренася кислород до клетките. Това води до пречистване от токсични натрупвания и повишава активността на лимфния поток. Пшеничната трева понижава кръвното налягане, като регулира кръвната захар и пречиства черния дроб. Влиянието ѝ върху стомашно-чревния тракт също е благотворно. Тя основно се използва за детоксикация на организма и повишаване на алкалността му поради високото си съдържание на хлорофил (около 70%).

Как да употребявате? 

Започнете с малка доза, защото ефектът ѝ е силно детоксикиращ, а по време на силна детоксикация тялото може да изпита дискомфорт. Същият, както и по време на силна интоксикация. Трябва ви ½ чаена лъжичка за начало. Разредете с оптималното количество фреш от лимон и вода – колкото предпочитате. Пробвайте варианта с ½ чаена лъжичка пшенична трева, сока на ½ лимон и малко вода. Ако ви е трудно да преглътнете, добави още вода. Изпробвайте и варианта да разредите това количество в 1 литър вода и с повече фреш от лимон. Постепенно увеличете дозата.

ЧЕРЕН ПИПЕР

Много се изписа преди време за диета с черен пипер, с чиято помощ може да свалите всичките си излишни килограми. Нека сме наясно, че такова чудо няма. Няма и как да има, освен ако не минете само на черен пипер, което… едва ли ще е приятно, да не говорим колко неразумно би било.

В действителност обаче черният пипер намалява вредния ефект от „лошите“ мазнини и „лошия“ холестерол в организма. Регулира кръвната захар, а и допринася за укрепването на костните тъкани.

Черният пипер може да подпомогне някои процеси на горене на мазнини и го прави. Но, както вече акцентирахме, трябва системен подход, който да работи с натрупване! Тоест не бъдете стриктни 5 – 10 дни с очакване да стопите всички тлъстинки по корема и любовните дръжки и след тези 10 дни да зарежете всичко. Особено ако тези тлъстинки са натрупани за повече от година. Дайте си време и работете с натрупване, като се придържате към комплексен подход.

Как да употребявате? 

- Яжте го директно – приемайте по 2 – 3 зърна черен пипер всяка сутрин, за да ускорите метаболизма си.

- В златното мляко, чайове и всякакви комбинации с куркума, джинджифил, канела и др.

- Добавете в храната и/или в зеленчукови сокове и смутита със зеленчуци, на основата на домат например.

- За подсилване на ефекта добавете и други подправки, които също доказано подпомагат метаболизма на мазнините. Такива са: люти чушки (особено кайен), кимион, сминдух и други.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти. Пречиства организма и ускорява метаболизма. Заздравява, разкрасява, вталява… Това са само някои от магическите действия на зеления чай. Съгласно традиционната китайска медицина всичко, което помага на жизнената енергия, затопля ни и ни отпуска, е в услуга на човешкото здраве. Съставките на зеления чай с антиоксидантно действие се наричат полифеноли. Те неутрализират свободните радикали, които увреждат здравите ни клетки и са най-големите виновници за стареенето на организма.

Най-голям интерес за диетолозите представлява един от полифенолите – EGCG. Tой стимулира производството на хормона норадреналин, който засилва метаболизма и изгарянето на калории. Пречиства организма и подпомага перисталтиката. Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур. Зеленият чай е с антиоксидантна активност около 25 – 100 пъти по-голяма, отколкото тази на витамини С и Е.

Не се препоръчва да го пиете, ако страдате от подагра, артрит или ревматизъм. При проблеми със сърцето трябва да се има предвид, че в него се съдържат възбуждащи вещества – кофеин, теобромин, теофилин.

Как да употребявате? 

Основно на чай. Таблетките не са толкова ефективни, колкото и усилено да ни ги рекламират. И тук действа моделът с натрупване.

Внимание! Когато приготвяте напитката, никога не заливайте чая с вряла вода. Високата температура ще унищожи витамините и ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5 – 6 минути, за да се охлади до около 60 градуса и тогава залейте чая. Запарете за 4 – 5 минути.

Ако искате студен чай, чудесно. Охладете, добавете листенца прясна мента (или розмарин, или джоджен), фреш от лимон, кубчета лед и се насладете на разхладителната напитка.

Комбинирайте приема на зелен чай с други натурални фетбърнъри и ще започнете да виждате подобрение в рамките на месец.

Очаквайте и трета част на натуралните фетбърнъри, които ще ви помогнат в борбата с килограмите.

Част 1: Храни, които ще ви помогнат в борбата с килограмитеТези натурални фетбърнъри, могат да заместят добавките