Ръст на броя на заболелите от грип отчитат здравните власти през последните дни. За седмицата от 6 до 12 януари са регистрирани общо 5 748 случая на остри заразни заболявания срещу 3 558 случая за предходната седмица, показва справката на Министерство на здравеопазването.

Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната е 104,35 на 10 000 души срещу 52,82 на 10 000 души за предходната седмица. В Националната референтна лаборатория са изследвани 54 клинични проби. Доказани са 22 грипни вируси: 9 A (H1N1), 11 A (H3N2) и 2 B /Victoria.

В Пловдив все още болните са малко. Последните данни на Регионалната здравна инспекция показват, че за периода 30 декември 2019 г – 08 януари 2020 г  болните са 148. На този етап в училищата и детските градини няма много липсващи деца.

В Министерство на здравеопазването е постъпила и информация за регистрирани епидемични взривове от Вирусен хепатит тип А в областите Стара Загора и Хасково. Там са регистрирани съответно 21 и 7 заболели, като всички те са хоспитализирани.

„Предприемат се необходимите противоепидемични мерки за ограничаване на инфекцията в засегнатите населени места - изолация на болните, издирване и наблюдение на контактните лица, извършване на текущо почистване и дезинфекция на повърхности, под, санитарни възли в организирани детски колективи”, посочват от здравното министерство.  

Грипът настъпва в Пловдив, поваля ни с висока температура и суха кашлицаОтпадналост, болки в цялото тяло, липса на апетит са другите симптоми

Коварен грип поваля за 2 часаМенингит и енцефалит може да бъдат рецидивите