Щамовете "Бризбейн", “Канзас" и "Виктория" върлуват в страната. Коварен грип поваля за часове хората в пет български града. Освен в София и Бургас, където бяха засечени първите болни от инфлуенца, пациенти настанени за болнично лечение има вече и в Русе, Смолян и Сливен, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предава “Труд”. При двама пациенти грипът е минал с усложнения - енцефалит и менингит.

За последната седмица в Инфекциозна болница в София са настанени за лечение 7-годишно момче с грип от тип В "Виктория", дете на 2,6 години с H3N2 ваксинален щам "Канзас” и дете на 8 години е с пандемичния H1N1, известен като свински грип. В Смолян 51-годишен мъж, момче на 7 години и жена на 37 години са заболели от свински грип.

Лабораторията в Русе е потвърдила Н1 N1 при 8-годишно момче и вирус от типа В "Виктория” при 36-годишна жена. В Сливен момче на 3,1 години е с H1N1 ваксинален щам "Бризбейн”. Последните случаи на грип в Бургас са при 10-годишно момче и 30-годишна жена с H3N2 ваксинален щам "Канзас”.

Грипът поваля за два часа и започва с рязко покачване на телесната температурата, болки в мускулите и ставите, главоболие, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, умора и затруднено дишане. Специалистът съветва да се вземе противогрипен препарат още при първите прояви на симптомите. Проф. Кантарджиев напомни да се избягват места, на които се събират много хора в затворени помещения, да се мият често ръцете и да се киха в кърпичка.