Грипът настъпва в Пловдив и областта. Въпреки че пикът на епидемията се очаква най-рано след месец, общопрактикуващите лекари в града вече отчитат завишена заболеваемост. Типично за грипа, той започва в рязко начало и бързо ни поваля.

„Във вторник усетих леко втрисане на работа. По обяд започнах да кашлям, а до вечерта имах страшно главоболие и световъртеж. Вдигнах температура от 38-39 градуса, която не можах да сваля по никакъв начин в следващите два дни. Чувствах се отпаднала, нямах апетит, не можех да стана от леглото, постоянно ме унасяше”, разказа пред TrafficNews Мария Стефанова, която вчера чакаше пред кабинета на семейния си лекар.

Жената имала суха кашлица, усещала болки в цялото тяло. След като не успяла да се излекува с антигрипните препарати, се обърнала към джипито. Оказало се, че има усложнения и й бил предписан антибиотик.

„Категорично става въпрос за грип. Ежедневно имам пациенти с подобни симптоми, но по-леко изразени. По принцип децата и възрастните хора го карат много тежко”, обясни д-р Атанасова.

Мария Стефанова сподели, че всички вкъщи са болни. Първо се заразил съпругът й, след това – тя, а от вчера – и свекърва й започнала да кашля. „Надявам се само синът ми да не се разболее. Давам му Изопринозин и се старая да се храни пълноценно”, допълни жената.

Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология, посочи пред "Труд", че тази година върлуват щамовете "Бризбейн", “Канзас" и "Виктория". Съветът му е да се вземе противогрипен препарат още при първите прояви на симптомите. Проф. Кантарджиев напомни да се избягват места, на които се събират много хора в затворени помещения, да се мият често ръцете и да се киха в кърпичка.

Докато позволява температурата на въздуха, да се отварят поне на един пръст разстояние прозорците в автобусите и трамваите, проветряването вкъщи и на работните места също е много важно.

Коварен грип поваля за 2 часаМенингит и енцефалит може да бъдат рецидивите