Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци, а във Виена е единствената болница, с която България има споразумение за животоспосяващите операции - до пет подобни процедури на година.

Това поставя пациентите у нас пред ново изпитатание. Страната ни води преговори с други държави, но към момента няма конкретен резултат, съобщи директорът на Изпълнителна агенция Медицински надзор Росен Иванов пред "Дарик". Продължава и планът обучение на български екипи зад граница.

"Ситуацията е такава: към момента австрийската страна е взела решение,което е суверенно и ние не можем да повлияем върху него. Ние правим опити да намерим алтернативи. Имаме споразумение с австрийската болница и с други нямаме, защото нямаме право. В рамките на "Евротрансплант" е допустимо само с една клиника", заяви Иванов.
 
Иванов определи решението на Австрия като „внезапно“.

Според Тодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония“, страната ни трябва да търси варианти и извън организацията „Евротрансплант“, с която работи в момента.

"В настоящия момент ние сме в същата ситуация, в която бяхме в края на 2018 година - тоест няма нито пациент, включен в европейска листа на чакащите, няма никаква ясна визия как би могъл този пациент би могъл да бъде включен в листата на чакащите. Единствената болница, която обслужваше български пациенти, в момента отказва да ги обслужва. Отново имаме само обещания и говорене в бъдеще време от страна на Министерство на здравеопазването", коментира Мангъров.

Новината идва на фона на трансплантацията на 28-годишната Илияна Христова преди дни. Момичето вече е с нов бял дроб и се възстановява. За момента обаче тя ще остане единственият български пациент, преминал през процедурата.

Първа трансплантация на българин във Виена от 2 г. , Илияна получи бели дробовеВарненката вече прави първи крачки след операцията