След 2-годишно прекъсване за първи път в клиниката по гръдна хирургия във виенската университетска болница бе извършена трансплантация на български гражданин, съобщиха от Сдружение "Дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация".

На 30 юли 28-годишната Илияна Христова от Варна получи нови бели дробове и вече бавно прави своите първи крачки. Екипът, дал шансът за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повече от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация. 

Илияна бе офицално включена в активната листа на Евротрансплант на 10 май т.г. и реално чака едва два месеца за своите нови дробове. В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня.

Развръзката идва, след двегодишно прекъсване, когато на 25 януари 2019 г. беше сключено ново споразумение с Виенската многопрофилна болница. То дава възможност няколко спешно нуждаещи се българи да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплатация не стане възможна и у нас.

"Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора и за това е шанс за нов живот. Много благодаря!", каза самата Илияна.

Още като бебе варненката е диагностицирана с муковисцидоза. Състоянието й се влошава, а след прекъсването на договора между България и „ Евротранслант“ се наложи тя да изживее най-тежкия период на безвремие.

През следващите три месеца на Илияна й предстои рехабилитация и възстановяване. След което всеки месец, тя ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Клиника по пневмология и фтизиатрия във ВМА.