В настоящия момент, в българския регистър фигурират поне 2-ма пациенти починали след 1 април 2019 г., както и поне 2-ма емигрирали пациента, които вече са трансплантирани. Това заяви Тодор Мангъров, председател на Сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" пред ЦЗПЗ.

"След датата 1 април 2019 г. Изпълнителна агенция по трансплантация се сля с Агенция медицински одит и сега кашата е още по-голяма. Това сливане на контролирана институция с контролираща институция мога образно да сравня кото сливане на КАТ с българският автомобилен съюз", обясни той.

По думите му министърът нехае и незнае от къде и в каква посока да започне да работи.

"Миналата година от април до юни направихме 3 протеста под надслов "Здравен емигрант" и аз казах, че ако сега веднага се започне да се работи по проблема ще са необходими поне 2 години, за да се реши. През септември 2019 ще станат 18 месеца от тогава и аз съм убеден, че нищо няма да се промени защото се работи хаотично", допълни Мангъров. 

"Националната приграма за насърчване на донорство и трансплнтации трябва да стане камъка върху, който да се гради. Няма такава програма до сега даже и в проект. Не е предложена за обществено обсъждане. Първият срок за завършеането и беше декември 2018", каза още той.

Във връзка с липсата на договор с Виена за правене на трансплантанции на нуждаещи се българи Мангъров обясни, че австрийската столица няма капацитет. "Казаха го още през 2016-та пролетта, че спират да работят с чужденци. Не знам кой залага само на една карта без да търси алтернативи. Заявявам, че всички от МЗ се вкопчиха във Виена и Евротрансплант като удавници и никой не си направи труда да потърси поне една друга алтернатива. А такива има много не само в ЕС но и в Азия и Щатите. Евротрансплант е обединение едва на 8 държави". 

Според него хаоса в здравеопазването ни е пълен. "За мен нерешими проблеми няма, когато има желание. Когато няма желание има опрадания или в случая заявяване на намерения безкрай".

"В началото на септември ще направим пресконференция, на която ще поканим Министъра да отчете само реалните резултати. Ако няма такива, а отново ни заливат с намерения излизаме на протест, докато не се реши проблема или не дойде по-заинтересован министър с нов работещ екип".

Иван от Бургас не дочака белодробната трансплантация, не успяха да го спасят!18-годишното момче страдаше от муковисцидоза