94 са вече случаите на морбили у нас, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Случаят на болно дете на 12 години от Габрово все още не е потвърден. Проф. Кантарджиев напомни, че всеки по-възрастен или човек с пропуски в имунизацията, е заплашен да се зарази, защото заболяването е инфекциозно.

"Имаме един случай в Бургас и той е в един от градовете в Бургаска област. Скоро има един случай от Пловдивска област. Това трябва да държи нащрек здравните власти. Засега мисля, че колегите от РЗИ и здравната система добре си вършат работата", допълни още проф. Кантарджиев, цитиран от "Фокус".

Над 400 деца не са имунизирани срещу морбили в Силистренско, стана ясно вчера. При последната епидемия от 2009-2010 година най-висока заболеваемост от морбили в региона е регистрирана в общините Кайнарджа, Дулово и Алфатар.

Междувременно днес стана ясно, че Фейсбук засилва борбата с дезинформацията за ваксините, предаде АП. Социалната медия заяви, че ще скрива групи и страници, които разпространяват неверни информации за ваксините, от функцията "търсене" на сайта си. Това е поредната стъпка, която Фейсбук и други предприемат, за да спре прилива от неверни информации на сайтовете на социалните медии, отбелязва АП.

В четвъртък Фейсбук заяви, че ще последва примера на световни органи в областта на здравето, като Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и превенция на болестите, които публично идентифицираха лъжливи съобщения относно ваксините.

АП коригира първоначалната си информация от 7 март, в която погрешно е било съобщено, че Фейсбук ще премахва групи и страници, които разпространяват неверни твърдения за ваксините. Всъщност, Фейсбук няма да отстранява тези групи и страници - вместо това те няма да се появяват в препоръките или прогнозите при търсене на сайта, уточни АП.

Фалшивата идея, че ваксините причиняват аутизъм, пръкнала се от вече опровергано изследване от 1998 г., не е започнала от социалните мрежи, но се разпространи в тях, отбелязва агеницията. Макар че общите равнища на ваксинация в САЩ остават високи, според Центровете за контрол и превенция на болестите, нараства броят на децата под двегодишна възраст, на които не са били поставени никакви ваксини. Федералната служба обяснява, че този факт до голяма степен се дължи на липсата на здравна осигуровка - неосигурените деца е много по-вероятно да бъдат неваксинирани, отколкото тези, които имат здравна застраховка.

Ваксината срещу морбили, заушки и рубеола не причинява аутизъм!Учени от Дания опровергаха конспирациите около имунизирането

Бебе на 12 месеца се е заразило с морбили в Пловдивско, антиваксърите се множатБолното дете е от семейство с добър социален статус в Първомай

Внос от Германия и Италия, не на коли, а на морбилиЗаразените се увеличават, вече са 92, предупреди проф. Кантарджиев