Аутизмът е разстройство на социалното развитие и представлява нарушение в нервно-психическото развитие на децата. То засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. Наблюдавано е за пръв път от американския психиатър Лио Канър през 1943 г.

Трите основни симптома според класификациите на психичните заболявания МКБ-10 и ДСМ-IV са нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и езика и стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.

В последните месеци, дори години станахме свидетели на множество разногласия pd ваксинирането. В обществото се оформи фронт, заставащ зад всякакви митове и легенди що се касае до имунизацията.

Великата конспиративна теория за ваксините се ражда през 1998 година, когато в престижното британско медицинско списание "Лансет" хирургът Андрю Уейкфийлд заедно с 12 съавтори оповестява проучване, в което се предполага, че ваксината срещу морбили, заушки и рубеола, известна като МРП, предизвиква аутизъм у децата.

Но дали е така?

Теорията за връзката между ваксината и аутистичното поведение се поддържа и от непрекъснатите съобщения на родителите, че преди поставянето на една или повече ваксини децата им са били здрави и с нормално психомоторно развитие за възрастта си. След това са започнали да се появяват симптоми на хронична имунна и неврологична дисфункция, повторяемо и неконтролируемо поведение, докато децата им са потънали в изолирания свят на аутизма.

В по-голямата си част случаите, в които след ваксиниране се развиват неврологични симптоми като тези на аутизма например, са на алергични деца (особено към мляко), на деца с автоимунни заболявания (астма) или на деца, ваксинирани, докато са боледували от вирусни или бактериални инфекции. Често в семействата им се срещат случаи на неврологични заболявания.


Но никой не обръща внимание на тези фактори

Днес продължаваме и дори по-често чуваме: "Ваксините са опасни!", "Ваксините са ненужни" и пр. Големият въпрос: Трябва ли да ваксинирам детето ми?

Голямо ново изследване потвърди, че няма връзка между ваксинирането и аутизма, предава АФП.

В продължение на 10 години са събирани данни за 650 000 датски деца, родени между 1999 и 2010 г. Наблюдаваната ваксина била срещу морбили, заушка и рубеола (МРП). Процентът на страдащите от аутизъм бил един и същ при ваксинираните и неваксинираните от тях.

"Не открихме никакво потвърждение на теорията, че ваксинирането с МРП повишава риска от аутизъм", казват изследователите пред американското списание Annals of Internal Medicine.

Автори на изследването са Университетът на Копенхаген и държавният Датски институт за борба с инфекциозните заболявания.

Това е второ такова мащабно изследване. Предишното покри 537 000 деца и приключи през 2002 г. Тогава изводите бяха същите - няма връзка между ваксинирането на децата с МРП и аутизма.

Ако си дадем реална сметка - имунизацията е едно от най-фантастичните научни нововъведения. Тя не само има огромен принос за спасяването от смърт на десетки милиони деца, но и значително е увеличила средната продължителност на живота.

Да не говорим, че всичко това дава сериозен тласък на икономическото развитие. Всеки долар, инвестиран в имунизация, връща 16 долара икономии в здравеопазването и увеличава икономическата производителност.