Бонбони, близалки, вафли, сладки десерти – разнообразни са захарните изкушения, които дебнат както децата, така и възрастните. Макар да знаем, че са калорични, че не са полезни, рядко успяваме да им устоим. За децата обаче е още по-трудно да не се изкушават и затова отговорността пада върху родителите, които следва да предложат вкусни алтернативи на калоричните десерти, пише Az-jenata.bg.

1. Пресни или сушени плодове.

Най-здравословната алтернатива винаги е била и ще бъдат плодовете. Освен че имаме огромен избор от вкусни плодове, те ни помагат да си набавим важни за тялото витамини и минерали. Ако не ви се консумират пресни плодове, винаги може да си хапнете сушени. Те също са много полезни за тялото.

Здравословни сушени плодове – новата мода сред био хранитеTe са незаменима добавка към всеки здравословен режим на хранене


2. Направете си домашен сладолед.

Голяма част от сладоледите, които се продават, преливат от захар, а вкъщи може да направите бързо и лесно здравословен домашен вариант.

3. Домашно направена близалка.

Всички обичаме близалки, особено децата. Предложете на хлапетата здравословно решение – домашни близалки. За да ги приготвите, просто трябва да смесите избрания от вас плод, вода, сок или мляко. Отлейте сместа във форми за близалки или чашки, в които сложете пръчица в центъра. След което ги замразете за една нощ. Ако предпочитате сместа да е по-сметанова, може да сложите кисело мляко или сметана вместо мляко.

4. Плодов или зеленчуков чипс.

Нарежете избраните от вас плодове или зеленчуци на тънки резени, преди да ги изпечете и така ще им придадете характерната хрупкавост. 

5. Енергийни бонбони.

Освен че са много вкусни, те са изключително полезни, защото в тях има фибри, протеини, полезни мазнини, които ще ви заситят. 

6. Домашно изпечени ядки с мед.

Едно вкусно и лесно здравословно решение за моментите, когато ви се хапва нещо и не сте сигурни сладко или солено. Изпечете любимите си ядки като им добавите и мед и така ще приготвите идеалното сладко-солено лакомство.

7. Домашни мъфини.

Мъфините са едни от най-лесните десерти, а същевременно са чудно вкусни. Опитайте овесени мъфини с ябълки.

8. Печени ябълки.

Този вкусен плод е богат на фибри, витамини и множество минерали. Пригответе ги печени, овкусени с кокосово масло, канела, мед и им се насладете, без да се притеснявате за калориите.