Краят на летния сезон 2023 г. наближава, а с това и последните ни възможности за слънчева почивка по Черноморието. Месец септември е почти тук и с него идва спадът на цените на почивките по морските курорти у нас.

Почивката в първата седмица на септември в много хотели е таксувана на по-ниска тарифа и очакванията са нощувките през месец септември да бъдат с около 35% по-ниски отколкото в пика на сезона през юли и август.

Септември не се смята за активен летен сезон заради стартът на учебната година, както и това, че отпуските обикновено свършват тогава. По този повод стремежа на хотелиерите е максимално да удължат сезона, като предлагат нощувки в пъти по-ниски цени.

През месец септември ни очакват и два допълнителни почивни дни – 6 септември, който се пада в сряда и 22 септември, който се пада петък, а това е страхотна предпоставка за дълъг уикенд.

Оказва се и, че места в хотелите все още има, но все пак празничните дни наближават и ще е добре да не се бавите с резервацията, тъй като е вероятно местата да се изчерпят.

Справка на ТrafficNews в сайтовете за резервации показва, че действително пакетите за почивка са в пъти по-евтини през месец септември.

По Южното Черноморие в началото на септември намаления са 30%, като след 6 септември стигат и до 40%, а в някои хотели дори и по 50%. В някои от по-малките места за настаняване дори предлагат и една почивка подарък към пакетите.

Проверка в онлайн платформите за резервация показва, че в курортите Слънчев бряг и Несебър нощувка в началото на септември в хотели, които са четири звезди възлиза на около 70 лева. През пиковия период, цената за тази услуга надвишава 100 лева.

В хотелите, които са с по три звезди, намираме и нощувки за около 50 лева. В Равда пък пет нощувки възлизат около 220 лева, в хотел с четири звезди, подобни оферти има и в Синеморец и Китен. В случай, че искате включена закуска и вечеря, някои хотели предлагат и възможност за заплащане от 20 до 30 лева за тази услуга.

В Созопол излиза малко по-скъпо, показват платформите. Намаленията след 6 септември излизат около 15%, като средно почивка в четиризвезден хотел излиза около 65 лева на вечер.

Ако се възползвате от ранните записвания, които се правят до последната седмица на август, то имате възможност да резервирате и за още по-ниски цени. От 15 септември повечето плажове затварят или работят в намален състав спасители с изключение на курорта Слънчев бряг.

По Северното Черноморие в хотелите във Варна, Златни пясъци, и Св. Константин и Елена се предлагат пакети от 40 до 50 лева за нощувка, като в някои от тях дори са включени и закуска и вечеря.

Въпреки лошото време по Черноморието през последните дни, се очаква месец септември да бъде слънчев, но без прекалено високи температури.