Сирийски бежанец е загиналият на АМ Тракия вчера. Припомняме, че инцидентът стана около 4 часа сутрин в района на село Войводиново.

По първоначални данни лек автомобил Тойота се завъртял след удар в мантинела. Мъж е загинал на място. В болница са транспортирани четирима, от които възрастен и дете - в тежко състояние. 

Тежка катастрофа на АМ Тракия край Пловдив! Мъж е загинал, четирима са в болницаСред тежко пострадалите е и дете

По данни на прокуратурата водачът на Тойотата е 19-годишен египетски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в България. Той с е движил от Харманли към София.

В колата пътували 9 сирийски граждани, които били без документи за самоличност. Те се качили в колата на магистралата край Харманли.

Напът за София, край разклона за Войводинови, 19-годишният изгубил управление над автомобила. Той се завъртял на пътното платно и се ударил в движещия се зад него лек автомобил, марка „Опел“, управляван също от сирийски гражданин, след което настъпил удар и в мантинелата между двете ленти за насрещно движение.

Вследствие на катастрофата,  на място загинал сирийски гражданин, пътуващ в лекия автомобил „Тойота“. Той е на 27 години.

Пострадали са още трима сирийски граждани от същия автомобил, двама от които са настанени в болница. След установяване на състоянието им, ще се прецени и прецизиране на правната квалификация на престъплението. Няма пострадали от лекия автомобил „Опел“.

Виновникът е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. 

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен е от две до шест години „лишаване от свобода“. 

Освен горното, тъй като до този момент не е било започнато разследване във връзка с евентуално нерегламентирано превозване на мигранти, с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив са били отделени материали от разследването и е било образувано ново досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2 от Наказателния кодекс – за подпомагане на чужди граждани да преминат през страната, в нарушение на закона, с цел имотна облага, което е изпратено по компетентност на Районна прокуратура – Пловдив.