Десет пешеходци са пострадали от началото на годината на територията на област Пловдив, като един от тях е загинал. Това стана ясно на брифинг на полицията, по времена на стартиралата преди дни акция „пешеходец”.

Статистиката показва, че до 11 януари само в град Пловдив  са настъпили 6 ПТП-та с участието на пешеходци. При тях са ранени 5 души, а един е загинал.  В град Асеновград е имало две произшествия с пострадал пешеходец, а още две в другите населени места”, каза началникът на сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Красимир Нешев.

Като едни от най-уязвимите участници в движението, често пешеходците попадат в опасни ситуации не само заради отнетото им предимство, но и заради неправилно пресичане на пътното платно. Именно затова се провежда и специализираната полицейска операция.

Полицията в Пловдив стартира нова акция срещу пешеходцитеУниформените ще следят за спазване на ЗДвП и ще вземат отношение при констатирани нарушения

В тази връзка от 9 до 21 януари ще се осъществява засилен контрол край учебни заведения, в зоните на възлови кръстовища и големи търговски обекти. Униформените  ще следят за спазване на Закона за движението по пътищата и ще вземат отношение при констатирани нарушения от всички участници. Спрямо пешеходците намесата им ще бъде в случаи като пресичане на необозначени за целта места, прескачане на заграждения и преминаване на червен сигнал.

При 8 от общо 10-те ПТП-а от началото на годината, вината е на водача на автомобила. Само в два от случаите пешеходците са пресичали на нерегламентирани места и са станали причина за инцидент. От началото на операцията са санкционирани 48 пешеходци, които не са пресичали правилно, а само 3-ма водачи са отнели предимството”, каза още шефът на КАТ.

Санкцията за неправилно пресичане на пешеходец е от 20 ди 50 лева. По-малката глоба е когато става въпрос само за неправилно пресичане. Когато обаче пешеходецът преодолява ограждания или мантинели сумата нараства до 50 лева. Глобата за водачите нарушители е 100 лева.

Според данните предоставени от гл. инспектор Красимир Нешев обикновено водачите отнемат предимството на пешеходеца, като това най-често се случва на кръстовище, при ляв или десен завой или в зоната на пешеходна пътека.

Той апелира пешеходците да носят по-светли дрехи в тъмната част от денонощието, както и по възможност да добавят светлоотразителен елемент по дрехите или чантите си. Молбата му към водачите е да шофират с по-голямо внимание и да пазят живота и здравето на всички участници в движението.

Пешеходците в Пловдив масово пресичат неправилно, над 2500 са глобени от началото на годинатаНа територията на цялата страна се провежда специализирана акция "Пешеходец"