Пешеходците в Пловдив масово пресичат неправилно и на ден се извършват хиляди нарушения, които застрашават човешки животи. Над 2500 пешеходци са санкционирани от началото на годината за неправилно пресичане. Констатираните нарушения на шофьорите спрямо тях за същия период от време са над 250. Това стана ясно по време на проведената днес специализирана акция на полицията в Пловдив.

Акция „Пешеходен” е национална и се провежда във всички областни градове от 18 до 21 декември. Целта ѝ е да следи както за спазване на правилата от страна на пешеходците, така и за нарушения  на шофьорите срещу тях.

"Хората трябва да пресичат на обозначените за това места. Ако не спазват правилата, се налага съответната санкция – глоба с фиш от 20 до 50 лева", заяви инспектор Здравко Гагъшки от Пътна полиция Пловдив. Той допълни, че основната причина за катастрофи с участието на пешеходци е и отнемането на предимството им.  

„Контролът над пешеходците е ежедневен, като по време на акцията основен акцент е неправилното пресичане, отнемането на предимството и спазване на сигнала на светофарите”, каза още униформеният.

От полицията апелират, за да не стига до инциденти, пешеходците и водачите да спазват правилата за движение и да се пазят взаимно. Всеки един на пътя е длъжен е да следи сигналите на светофарната уредба, пътната маркировка и да се съобразява с атмосферните условия. За пешеходците е важно да носят по-светли дрехи, особено в тъмните часове на денонощието, за да бъдат забелязвани по-лесно и от по-далечно разстояние от шофьорите.

По време на днешната акция в Пловдив, която се проведе на бул. "Санкт Петербург", само за няколко минути бяха заловени няколко неправилно пресичащи пешеходци, като им бяха съставени фишове от 20 лева. Въпреки засиленото полицейско присъствие хората не се притесниха да пресичат „на магия”, притичвайки между колите през всички ленти на булеварда.

Всички нарушители се оправдаха, че бързат и, че няма достатъчно места с пешеходни пътеки.

"Животът е с предимство. Минута или две закъснение няма да е фатално, но пресичане на такова място може да е за последно", коментира от своя страна инспектор Гагъшки.

Акция на полицията срещу пешеходците в Пловдив! Глобиха първи нарушителНеправилно пресичащи пешеходци се глобяват с фиш от 20 до 50 лева