Общественият градски транспорт в Пловдив отново стана обект на критика от страна на пловдивчани. На редакционната ни поща пристигна клип, в който се вижда как автобус  движещ се по „Пещерско шосе” е причина за замърсяване на въздуха в следствие на изгорели газове. Стикерът на автобуса го категоризира с най-високата екологична категория „Евро 6”, което значи и най-малки емисии на въглероден диоксид.

Това ли е „ЕВРО 6” стандартът и защо ние трябва да плащаме високи данъци за по-старите си автомобили, при условие, че в градския транспорт се допускат подобни автобуси?”, коментира авторът на видеото.

Защитата на качеството на въздуха и намаляването на емисиите на парникови газове е приоритет за Европейската комисия по екологията. Понастоящем са въведени норми за емисии за лекотоварни автомобили (леки автомобили, микробуси) и тежкотоварни превозни средства (камиони, автобуси) и за извън пътни мобилни машини. Комисията също така насърчава технологичното развитие, за да помогне за опазването на околната среда и за намаляване на замърсяването на въздуха.

Напоследък все повече се говори за европейските стандарти Евро 5 и Евро 6 или Euro 5 и Euro 6. Но какво точно означават тези стандарти на мнозина не е съвсем ясно.

За да се ограничат вредните емисии, изхвърляни в атмосферата от автомобилите, Европейската комисия по екология приема стандартите от Евро 1 до Евро 6. Целта на тези стандарти е да се принудят производителите на автомобили да създават все по-екологично чисти двигатели, които да не замърсяват околната среда.

Проблемът с опазването на околната среда става все по-тежък, а замърсяването все по-осезаемо за всички нас.