Братята Станьо Маринов и Горан Станев от Долни Дъбник, които по документи са слепи като къртици, са искали телевизор в килията си при техен арест преди пет години.

Абсурдната история разказа пред TrafficNews.bg бившият следовател в полицията в Плевен Веселин Плачков, който в момента е адвокат. Той реагира с гневен коментар във Фейсбук след като екипът ни разкри как двамата братя шофират скъпи и мощни коли, въпреки че според ТЕЛК са слепи и са със 100 % загубена трудоспособност.

В момента случаят се разследва от прокуратурата и полицията, а нова експертиза в столичната Александровска болница ще покаже какви проблеми със зрението имат Горан и Станьо, които заедно с родителите си имат стари присъди за пране на пари.

 „Като изгледах репортажа на TrafficNews сетих, че тези братя ги познавам. Когато те бяха задържани по делото за пране на пари, всички мои колеги следователи недоумяваха как така слепи хора искат телевизор в килията си”, разказа Плачков.

Бившият следовател се възмущава, че хора, които наистина са инвалиди, не получават документ от ТЕЛК, докато измамници като Горан и Станьо се сдобиват с помощи. Плачков дава и конкретен пример с негов близък.

„Бащата на моята съпруга беше с инсулт. 13 години и половина лежа на легло. Той не можеше да става, не можеше да се храни. Бяхме наели една жена да се грижи за него.  И не му даваха 100 % инвалидност”, разказва бившият следовател. В същото време познавал човек от  град Искър, който се водел със 100% загубена трудоспособност, но ходел да копае царевица. 

Според настоящия адвокат, който е баща на нашумелия актьор Веселин Плачков (Апостола във филма „Дякон Левски”), случаи като този с братята Горан и Станьо убиват вярата в справедливостта на българите като общество.

Междувременно Trafficnews.bg научи, че през пролетта на миналата година Горан Станев и Станьо Станев са предизвикали верижна катастрофа в района на Ябланица. Автомобилът им се движел с прекалено висока скорост и блъснал други две коли, чиито шофьори са пострадали.

При удара автомобилът на Горан и Станьо се преобърнал в дере край магистралата и никой от участниците в катастрофата не успял да види кой от двамата седи зад волана. В крайна сметка обаче вината поел 19-годишният Иван, един от синовете на Станьо.

Потърпевшите от инцидента обаче твърдят, че колата е била управлявана от баща му и или чичо му.

Те не пожелаха да застанат пред камерата на TrafficNews, защото признаха, че се страхуват от братята заради техните връзки и влияние. Споделиха обаче, че покрай заведеното дело за пътно-транспортното произшествие са похабили много нерви заради братята, които упорито се опитвали да изкарат водачите на блъснатите от тях коли за виновни за инцидента.  В крайна сметка обаче се доказало, че автомобилът на Горан и Станьо се е движел със 161 км/ч, което е далеч над допустимата скорост за този участък.

Темида следи TrafficNews: Подхванаха Изискани са всички документи от ТЕЛК, справка от НОИ колко и какви пари са получили братята