Абитуриентският бал – мечтата за всеки ученик, момче или момиче. Денят, който всички те смятат за преходен между детството и ученическите години и реалността на живота на възрастните. И без да подозират за трудностите, които ги чакат, учениците искат да празнуват и лудеят на този ден. Искат да се чувстват като принцове и принцеси.

Такова е желанието и на 18-годишния Божидар, на когото също предстои абитуриентски бал. За него обаче тази мечта е още по-трудна за сбъдване, защото няма родители, които да му осигурят този магически ден. Младежът живее в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария Луиза” в Пловдив. За него трудностите не са нещо, което тепърва го очаква – той ги познава от малък. Сблъсквал се е вече с лошото в хората, сблъсквал се и с това да се отнасят с него като с второ качество човек. Последният такъв случай е отпреди няколко седмици, когато му бил обещан безплатен тоалет за бала, а накрая се оказало, че той – момчето от дом за сираци – може да ползва само „намаление”.

Историята започва по-назад във времето. Всяка година фондация осигурява на абитуриентите от дома „Княгиня Мария Луиза” костюми, рокли и обувки за бала и изпращането им, както и превоз в деня на бала. Идеята е на председателката на фондацията Миглена Трайкова, която иска да помогне за това балът да е нещо специално и магическо дори за децата, които съдбата е оставила без родителска подкрепа. Тази година в това начинание трябвало да помогне и д-р Невен Енчев. Фондация „Сан Марко М” поела закупуването на дрехи  за момичетата от дома, завършващи училище. Хирургът пък се ангажирал да осигури на Божидар и още едно момче от дома за сираци - Красимир, костюми за абитуриентския им бал.

За Божидар и Красимир това била чудесна новина. Те щели да имат възможност, като всички други завършващи ученици, да си харесат добре изглеждащи костюми, с които да кажат „сбогом” на училището, в което учат. Не предполагали обаче, че нещата ще се объркат.

Миглена Трайкова, председателката на фондацията, отишла с двете момчета в магазина на д-р Енчев, каквато била предварителната уговорка. Служителите там казали, че ги очакват, и започнали да предлагат варианти на двете момчета. Когато костюмите били харесани обаче, се оказало, че трябва да бъдат платени над 1000 лева за двете облекла. Трайкова решила, че има объркване, тъй като д-р Енчев поел ангажимента да осигури дрехите на децата лично пред нея.

Разговорите със служителите не дали резултат. Това, което те направили, е да предложат отстъпка от 10 процента, последвана от още една. Въпреки всичко ситуацията нямала нищо общо с очакванията на Трайкова и двете момчета, които се почувствали наистина неловко и... доста разочаровани. Били им обещани костюми за бала, а накрая им искали пари, които нямат.

Опитите на Трайкова да се свърже с д-р Енчев били неуспешни. Малко преди тя и абитуриентите да влязат в магазина тя се чула с хирурга и той заявил, че е в Берлин. По време на споровете за костюмите обаче негова служителка се „изпуснала”, че той бил в магазина малко преди Трайкова и двамата младежи да пристигнат. В крайна сметка групата напуснала магазина, председателката на фондацията завела момчетата в голям търговски център и със средства на фондацията им купила костюми за бала.

Така историята за Божидар и Красимир завършва добре. Двамата ще отидат на бала си и ще могат, без да се срамуват, да застанат до своите съученици. Божидар вече гледа и напред, след бала си на 25 май. След като завърши ПГКТ „Д-р Иван Богоров”, ще му се наложи да напусне дома „Княгиня Мария Луиза”. Той обаче има желание и да работи, и да учи. Ще кандидатства в Аграрния университет.

Водени от принципа за обективност и безпристрастност, потърсихме за коментар д-р Невен Енчев, от когото абитуриентите твърдят, че са разочаровани заради неспазеното обещание. Ето какво сподели д-р Енчев пред TrafficNews.bg

Никаква истина няма в думите на Миглена Трайкова. На никого лично нищо не съм обещавал. В разговор с нея тя ме попита: „Ще направите ли дарение за две момчета от дома?”, аз й отговорих: „Да, да си изберат костюми, те струват по 440 лева, аз ще дам 200 лева, някой друг да даде още 200 лева и да си поделим разходите.” Това беше – говорил съм само с нея, тези момчета съм ги виждал един-единствен път, на тях лично нищо не съм обещавал. Заклевам се. 

Д-р Енчев определи думите на председателката на фондация „Сан Марко М” като злонамерени и обясни, че не може постоянно да се чувства виновен за това, че прави дарения. "Колкото мога, толкова ще дам", отсече докторът и разказа за многобройните си дарителски инициативи, на които е автор.

Ето и разказа на Божидар и Миглена Трайкова във ВИДЕОТО: