Улична котка с три малки котета стои в основата на скандала, завършил с престрелка между съседи в ж.к. Тракия. Бившият военен Димитър Ковачев стрелял по питбула и стопанина му, след като кучето се опитало да разкъса котаците. Това обясни Ковачев днес в съдебната зала, по време на заседанието за взимане на мярка за неотклонение спрямо него.

Защитникът му-адвокат Красимир Елдъров описа делото като „шумотевица”. Според него „субектът котка с неизяснена самоличност” също трябва да се включи в делото. По думите му клиентът му се е опитал да спаси малките и майката, както и съпругата си. Димитър и половинката му живеели на първият етаж на блока, а под терасата им се грижели за бездомните котки. Предимно дамата ги хранела.

Двете деца са разхождали кучетата без повод и са ги насъскали срещу котките. Чули лая, семейство Ковачеви веднага се спуснали към предблоковото пространство. Първо слязла съпругата. По думите на адвоката кучетата се спуснали и към нея. В този момент дошъл и Димитър. Той произвел няколко изстрела във въздуха, за да сплаши животните. Кучетата започнали да кръжат около него, като по-агресивен бил 4-годишният Нерон. Тогава пристигнал и стопанинът, а кучетата станали още по - агресивни.

Последвали три изстрела, този път в земята. Едно от кучетата блъснало Ковачев и следващите два изстрела попаднали в кучето и в стопанина му.

Адвокат Елдъров спомена, че вина имат също и родителите на децата. Той разказа, че въпросните питбули-Макс на 2 години и раненият Нерон на 4 години, нямали документи. Кучетата са били разхождани без повод в близост до детска площадка.  

„Къде са им документите, паспортите, чипирани ли са въобще. За да се отглеждат повече от две кучета, трябва да се допитва до комшиите за съгласие. Такава декларация липсва”, разказа адвокат Елдъров. Той добави, че вече повече от 30 човека  са се подписали в защита на бившия военен.

Обвиненият бивш военен от своя страна заяви, че съжалява, но и обвини кучетата в терор над всички животни в квартала.

„Аз имам гражданска позиция. Когато чуя как мяукат котките, гонени от тези кучета и ми се къса сърцето. До сега нито един път не съм правил забележка на децата и баща им. Хората се оплакват във всекидневна гавра с животинките. Тренират си кучетата на гърба на невините същества. Какво е това възпитание. Не съм съгласен, че съм хулиган. Защитавах себе си, жена ми и котката с бебетата”, коментира Ковачев.

Въпреки силните думи на подсъдимия магистратите не уважиха искането му за по лека мярка. Ако вината му бъде доказана, мъжът може да получи между 2 и 10 години затвор. 

Припомняме ви, че бившият военен простреля пловдивчанин и две кучета след скандал в ЖР "Тракия". По думите на очевидци скандалът започнал заради котка, която кучетата подгонили. Тогава мъжът се приближил до децата и им се разкрещял, след което извадил пистолета и започнал да стреля и по кучетата, и по децата.

За щастие, той не е успял да простреля тийнейджърите, които разхождали кучетата. Тогава майката и бащата на двете деца хукнали да им помагат. В този момент 56-годишният Димитър Ковачев прострелял бащата. Раненият в крака Веселин е един от тарторите на агитката на Локо Пловдив.