Полицай от КАТ Пловдив е дал съвет на шофьор, прегазил пешеходец, как да се спаси от наказателно преследване, научи TrafficNews.bg. Той му казал да намери "доброволец" , който да поеме отговорност за произшествието. Въпросната катастрофа е станала през декември 2014 година. Около 7 часа сутринта шофьор на Ауди е прегазил 84-годишен мъж, който пресичал. Пострадалият е откаран в болница в тежко състояние. Водачът на колата, отбелязан в документите на КАТ, е  Б.Н. /31 г./ . Той е тестван за алкохол, а резултатът е отрицателен. Причината за произшествието е движение с несъобразена скорост спрямо атмосферните условия.  

Междувременно , следвайки съвета на катаджията , шофьорът "наел" свой познат, който заявил , че той е бил зад волана на колата.  По непотвърдени данни той е получил определена сума за услугата, а освен това му гарантирали , че ще се размине само с глоба. За нещастие обаче човекът е починал в болницата и "доброволецът" осъзнал, че ще трябва да понесе чужда вина и да лежи в затвора. Тогава отишъл и направил самопризнания в прокуратурата. 

Трима служители на КАТ и посредникът Сергей са задържани за 24 часа. Както TrafficNews.bg писа днес зад решетките са четирима души. Информацията за шестима арестувани се оказа силно преувеличена. Предстои прокуратурата да повдигне обвинения и да реши на кого ще иска удължаване на мярката за неотклонение. 

От Окръжната прокуратура в Пловдив съобщиха, че са констатирани пропуски  в дейността на служителите на пловдивския сектор „Пътна полиция”. Проблемите са свързани с регистрациите на моторни превозни средства, преминаването на технически прегледи, издаването на документи за регистрация, шофьорски книжки и легализирането им.

"Наказанието за подобен вид престъпление е до 5 години затвор, а за длъжностни лица - от 2 до 8 години", съобщи пред TrafficNews.bg говорителят на окръжна прокуратура Галина Андреева. 

Шестима пловдивски прокурори ръководят проверката на сектор „Пътна полиция”, която продължава до  8 май 2015 година включително.  До началото на юни ще бъде извършено обобщение за резултатите.

 

 

Още за арестите в КАТ Пловдив четете ТУК

TrafficNews.bg