Съвместна мисия по опазване на въздушното пространство на България започна днес. На авиобаза Граф Игнатиево се проведе специална церемония по сертифицирането на мисията по охрана на въздушното ни пространство. Там стана ясно, че български и италиански изтребители ще изпълняват съвместно задачите в периода от 15 юли до 15 октомври. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана. Заповедите ще се издават от българска страна в лицето на министъра на отбраната.

В авиобазата вече са разположени четири италиански самолета Eurofighter Typhoon, които заедно с нашите МиГ-29 ще дават дежурства - два италиански и два български.

След официалната част пилотите  разгледаха всички самолети. В демонстрацията участва и зам. министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той седна първо в МиГ-29, където се запозна с управлението на самолета.

В церемонията участваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВВС на Италия генерал-майор Силвано Фригерио и бригаден генерал Антонио Хосе де Матош Бранко от Обединения център за въздушни операции на НАТО.

По време на запознаването със самолетите президентът на България Румен Радев позвъни на Силвино Фригерио, за да поздрави.

Двамата са запознали през 2001 година, а сега ги свързва дългогодишно приятелство.