„Има традиция в България – човек като направи убийство, и веднага трябва да го изкарат психично недобре, психично болен, и се измъкват по този начин”. Това заяви пред камерата на TrafficNews.bg Любомир Йончев - баща на 11-годишната Никол, която беше убита в Бургас.

Мъжът два поредни дни беше за по няколко часа в следствието в Пловдив, където беше разпитван по случая.

„Майка му вика, че не може да се храни, че не може да си връзва обувките... ами тогава как живее? Нещо... не виждам. Значи трябва да има назначен човек, който да стои постоянно до него”, пита бащата за 15-годишния Иван – момчето, което беше арестувано за убийството. „Как е хванал автобуса да иде до центъра? Как е писал на дъщеря ми? Значи е абсолютно вменяем. Абсолютно адекватен си е!”, убеден е Йончев. Според него системата у нас е сбъркана и Иван трябвало да бъде съден като възрастен, въпреки че е непълнолетен.   

Бащата на убитото момиче смята, че проблемът се крие и в съвремието – лесен е достъпът до компютърни игри в насилие, а в интернет всеки може да излъже за възрастта си и да се озове в сайтове, забранени за непълнолетни. Според него обаче е невъзможно да бъде наложен пълен контрол над децата.

„Всеки вини родителите. Не съм виновен аз, не мога във всеки един момент, всяка секунда да звъня на дъщеря ми и да я питам: „Къде си? С кого си?”, коментира почерненият баща. „Може да ми каже, че отива на басейн и преди това пак да се случи нещо”, обясни Йончев.

Днес бащата потегля обратно за Великобритания, където живее с втората си жена. Ще следи случая от чужбина и ще се връща у нас за всяко дело.

Вижте какво още каза той във ВИДЕОТО: