Готвят поскъпване на водата в Пловдив, а загубите в махалите растат. За увеличение на кубик вода с близо 30 стотинки ще настоява ВиК-Пловдив. В същото време загубите по водопреносната мрежа надхвърлят 50%. Предложението за по-скъпа вода ще бъде разгледано в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В момента пловдвивчани и жителите на региона плащат 1,82 за кубик вода, а предложението е цената да бъде увеличена на 2,15.

„Хората и сега изнемогват с размерите на всички видове сметки, не ни трябва ново увеличение”, твърди пловдивчанката Вера Иванова пред TrafficNews.bg

По водопреносната мрежа се губи 50% от водата. Загубите ги покриват абонатите, признават от водното дружество. От ВиК обаче твърдят, че поскъпване на водата е неизбежно. Ето и видеото на ТРАФИК ТВ:

„Това ще бъде продиктувано от нуждите да се правят инвестиции, защото мрежата трябва да бъде подновявана”, обясни пред TrafficNews.bg управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов.  

Кметът на Кричим Атанас Калчев заяви, че според него има явно нежелание от страна на водния оператор да ограничи загубите на вода в ромските махали. В ромската махала в Кричим например хората са подали над 360 заявления за доброволно монтиране на водомери, но повече от година то не е уважено.

„За мен е ясно, че никой не желае да се справи с проблема в ромските махали, защото явно им е изгодно да не се монтират водомери, за да имат оправдание, че имат загуби в проблемните зони на градовете, които са ромските махали, за да искат постепенно увеличение на водата”, обясни кметът на Кричим Атанас Калчев.

Плановете на ВиК са в следващите три години загубите на вода да бъдат ограничени с 3%, а останалите 47% от водата най-вероятно ще продължат да изтичат от тръбите и от чешмите на нередовните абонати.