Една от жертвите на полицаите рекетьори от Четвърто районно управление в София разкри пред TrafficNews.bg как са били изнудвани собственици на заведение.  Проговорилият очевидец работи в заведението „Фрейм“, където рекетът започнал в края на август миналата година. Мъжът пожела да не разкрива своята самоличност. Според него в началото имало няколко проверки на бара, които били по фалшиви сигнали, вероятно от конкуренцията. 

В края на лятото обаче полицаи от Четвърто РПУ дошли на внезапна проверка в заведението. Започнали да тършуват, да карат всички клиенти да стават от масите, да ги разпитват и да ровят навсякъде из бара. Поискали и документи, сред които и трудови договори на служителите. От разказа става ясно,че полицаите не намерили нищо нередно.

Соченият за шеф на групата рекетьори Красимир Кръстев, който е и началник на сектор „Икономическа полиция“ в районното управление, обаче поискал от управителя на заведението да му направи копия на част от документите и да ги занесе в РУ още на следващия ден.

Именно там на шефа на заведението било казано, че трябва да започне да си плаща, както правят всички останали. Според източника на TrafficNews.bg човекът отказал.

Това предизвикало ежедневни провеки от полицаите във "Фрейм" по брутален начин, който стреснал клиентите, които редовно били разпитвани. Полицаите обяснили на управителя, че трябва да проумее, че следва да си плаща, защото иначе това ще се случва всеки ден, а в проверките ще се включат и други институции. От разказа става ясно, че клиентите постепенно спрели да ходят заради случващото се.

През септември именно от "Фрейм" постъпил сигнала срещу обвинените за изнудване полицаи от Четвърто РПУ. За да бъдат събрани доказателства обаче било нужно да се направят записи. Полицаите да се следят с месеци, за да има доказателства как искат парите от въпросните шефове на заведението. Така и станало.

Няколко месеца изнудванията били записвани. До деня на арестите, когато разследващите маркирали последната искана „такса спокойствие“ от 2000 лева, които били взети от един от обвиняемите полицаи Радослав Томов. При акцията в Четвърто районно "светнали" именно неговите ръце.

Според източника на TrafficNews.bg  в схемата обаче са замесени много повече хора от райнното управление, освен четиримата задържани. Освен това изнудвани са били всички търговски обекти в района. Натиск имало над наргиле барове, автокъщи, магазини и заведения.

"Ако не си част от „схемата“, те принуждават да станеш, като гонят клиентите ти. Ако обаче си плащаш, може да дадеш определена сума пари отгоре, срещу което полицаите може да се постараят конкурентно заведение да бъде затворено" разказа очевидецът.

До момента по случая обвинения са повдигнати на шефа на отдел „Икономическа полиция” в Четвърто РПУ Красимир Кръстев и подчинените му Марио Дринцелов и Радослав Томов, които остават в ареста. Друг обвиняем по делото е Георги Найденов, който е пуснат под парична гаранция в размер на 12 хиляди лева, тъй като е в много тежко здравословно състояние и е приет в болница.

Един от задържаните полицаи Антони Апостолов, извършвал голяма част от взиманията на парите, стана свидетел по делото, след като беше задържан. Така срещу него обвинения няма. 

Млад колега изпял полицаите рекетьори ВИДЕОТарторът Кръстев подал документи за напускане на МВР и живеел на кредит, твърди адвокатът му