Съпругата на един от арестуваните при мегаоперацията на пловдивската прокуратура е служител на НАП , научи TNS.bg. 49-годишният Станко Илиев бе задържан на 30 декември при операция на полицията на бул. „Дунав“ пред бензиностанция ОМВ. Той е част от схема за пране на пари, изтеглени през мащабна измама от големи европейски компании.

Днес стана ясно, че 2 милиона евро са били изтеглени от сметки, отворени от пловдивски дружества в различни банки. Една от фирмите, в чиито сметки са привеждани суми от порядъка на 400 000 евро е „Импакс Асет Мениджмънт“ . Тя е създадена с 2 лева капитал  и предмет на дейност търговия, експорт, ресторантьорство и прочее разрешени от закона дейности.  Другата фирма на Илиев , регистрирана със същия уставен капитал е „Фарст“- тя също е с широк диапазон на дейности.

Самият Станко Илиев живее в ЖР „Тракия“ със семейството си. Той и съпругата му имат дъщеря. Илиев търгува с части от стари автомобили и е заклет рибар.

 Други  дружества, в чиито сметки са привеждани суми от чужбина са „Паола 2015“ на издирвания Георги Георгиев, „Боро груп“ , „БМВ Асеновград“. Те са собственост на Делян Костадинов, Стефан Димитров и Владислав Георгиев.

Общо 9 души от Пловдив са задържани през последната седмица, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. В схемата която се е разпростряла в 6 европейски държави обаче, замесените са много повече. Само през последните месеци в банки в България, групата е превела около 7 милиона евро откраднати чрез измама, 2 милиона от които вече са изтеглени.

Предотвратено е тегленето на 5 милиона евро. Схемата е била изключително добре планирана, като организаторите са разполагали с изключително точна информация. Действали са по следният сценарий:  Предварително са набелязали десет дружества в 6 различни държави от Европейския съюз. Проучили са изключително внимателно структурата, като очевидно са разполагали с точна вътрешна информация за структурата и  организацията на работа в различните компании. Чрез имейл, идентичен с този на управителя на съответното търговското дружество, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“. Така били преведени няколко милиона евро в различни банки в България по сметки, посочени в договорите.

Самите сметки били открити съвсем наскоро в десет банкови клона. Планът е бил всички преведени суми да бъдат изтеглени преди празниците, когато очевидно контролът в банките е занижен. В основанията за тегленене, бенефициентите са записали, че сумите им се предоставят като търговски заем.

Факт е, че в една от банките са изплатени близо половин милион евро на видимо пиян мъж, от сметка открита няколко дни по-рано.

 

TNS.bg