Трагедии, каузи, но и щастливи мигове. Най-разнообразни бяха историите, привлекли най-голямо читателско внимание през изминалата година. Безспорният лидер обаче е новината, свързана с изоставеното бебе в Пловдив. 11-месечното момиченце бе открито в кооперация на булевард „Васил Априлов”. Призивът на TNS.bg към читателите да споделят информация, ако познават бебето и родителите му, предизвика невиждана вълна от активност и коментари. Масово бе възмущението към безотговорните родители, решили да оставят собственото си дете на произвола на съдбата. Стотици пловдивчани предложиха дори да приберат и отгледат бебето.

Хиляди споделяния на новината във Фейсбук разкриха за часове коя е безотговорната майка. Информацията за нейната самоличност също попадна сред най-четените новини, защото 11-месечното момиченце едва за няколко часа вече се бе превърнало кауза за много българи. Хората с интерес проследиха и развитието на казуса и как майката Лилия бе задържана от полицията. Пред органите на реда тя даде различни версии за случилото се, но все пак стана ясно, че умишлено е изоставила малката Владислава. Бебето бе отнето от безотговорната майка, а темата стигна и национален ефир. Историята с изоставената Владислава обаче показа как един проблем може да ни обедини, да ни провокира към действие и да доведе до благополучен резултат.

Понякога обаче ни ангажират не каузите, а нелепостите в нашето ежедневие. Вниманието на читателите бе привлечено и от трагикомични истории за дейността на българския съд, какъвто бе случаят с разказа на горския надзирател Ален Шакиров.

В свой пост във Фейсбук той разказа за участието си като свидетел в бутафорно съдебно дело, в което съдията се държал по-скоро като адвокат на обвиняемия. Историята накратко: Шакиров и колегите му заловили рибар-бракониер. Хванали го в крачка, всичко изглеждало ясно. Да, обаче в съда съдията започнал да задава на горския въпроси от типа на „Ти видя ли рибата? Не беше ли бутафорна, изкуствена? Може да е била гумена и с батерии”. Поведението на магистрата бе вбесило Шакиров, който изля своето възмущение към нелепата ни съдебна система в няколко реда, доста успешно описващи трагикомедията, зовяща се „българска правораздавателна система”.

И докато истории като тази ни карат само да цъкаме с език, други направо ни съсипват, защото разказват за най-черната част от ежедневието ни. Като тази за тежката катастрофа, отнела живота на трима младежи край Стамболийски. 22-годишният Ивайло и 19-годишните сестри Яница и Виолета загинаха на място, когато колата, в която се движили, се врязала с висока скорост в дърво.

Те, подобно на много други млади хора, станаха жертва на безпощадната война по пътищата на България. Трагичния инцидент почерни няколко семейства, но не успя да послужи като урок и смъртта по улиците продължава да е ежедневие, независимо дали е причинена от несъобразена скорост, консумиран алкохол или вечното бързане.

Трагедиите обаче не са само на пътя. Понякога агресивната човешка природа проличава най-ясно в нашето отношение към животните. Такъв е случаят с мъжа, който разсече с брадва 4-годишно куче.

Съсипаните собственици на дого аржентиното Нера разказаха как по време на разходка техен съсед налетял на питомеца им. Причината? Нера и едно от кучетата на мъже се лаели. Ударът с брадва прекъснал гръбнака на дого аржентиното, което издъхнало при ветеринаря. Случаят разгневи много от читателите на сайта ни, покъртени от бруталната проява на насилие и искащи тежко наказание за извършителя. Той обаче се размина с глоба от 1500 лева.

Човешката агресия обаче най-често се проявява срещу други хора. TNS.bg, тогава все още TrafficNews, първи ви съобщи за убийството на майстора на бойните изкуства Димитър Стоянов-Лудия в Пловдив, буквално минути след инцидента.

Съпругът на топмодела Роси Черногорова бе прострелян пред ресторант в парк Лаута и почина на път за болницата. Убиецът причакал жертвата си пред входа на сградата и стрелял няколко пъти по него, като оръжието е било без заглушител. Публичният разстрел бе един от няколко подобни, които окървавиха първите месеци на 2015-та.

В историите с фатален край обаче понякога няма оръжие и извършител. Такъв беше случаят с 24-годишният Цветомир Никитов, който сложи край на живота си, скачайки от петия етаж на сградата, в която живее.

Младият мъж, по-известен в Пловдив като Цецо Мустанга, бе наследник на една от най-богатите фамилии в града – Никитови. Цветомир, единствено дете в семейството, скочил от терасата на дома си. Бил видян от съсед, който се опитал да го спре, за съжаление неуспешно.

Но не само черната хроника привлича хората към мониторите. Любопитните новини също грабват вниманието на аудиторията. Като например кои бяха най-очакваните абитуриентки през 2015-та.

Състезанието за това коя ще е по-по-най с рокли, обувки, прическа и бижута застигна и момичетата, родени през 1996-та година. Макар техните балове вече отдавна да минаха, припомнете си стиловите решения на кои млади дами се следяха с най-зорко око от техните съученички и връстнички в Пловдив.

Истински добрата новина обаче винаги е свързана с човечността. Пловдивчани спасиха жена от сигурна смърт край Калофер. Жената паднала по 30-метров склон в Бяла река. Мъже от групата веднага хвърлили раниците си и започнали да я търсят.

Намерили я във водата, държаща се само за едно дърво. С много мъки и екипна работа успели да стигнат до нея и да я измъкнат. За щастие жената се оттървала само с повърхностни рани и само смелостта на пловдивчаните предотвратила трагедията.

За някои добра новина е и тази, която означава за тях почивка и забавление. Много хора бяха развълнувани от това, че плажът на река Марица отваря врати през август.

В участъка между Пешеходния мост и моста на Панаира бе възобновена традицията пловдивчани да си имат градски плаж край реката. Място, на което да релаксират, възползвайки се от бар, плаж с три басейна, а и отворена сцена за музикални събития. Проектът имаше за цел да възстанови традициите на крайречните бани, датиращи още от 1882 година.

И докато едни потриваха ръце в очакване на възможността да си почиват край реката, други пък се радваха на щастието на напълно непознати. Вниманието на читателите бе грабнато от историята на млад офицер от армията, който предложи брак на своята приятелка на площада във Велико Търново. Пред очите на хиляди той коленичи пред възлюбената си с пръстен в ръце. И за всеобща радост, тя възнагради неговата смелост с така желаното „Да”.



Още новини четете ТУК

TNS.bg