Истинска  касапница се разиграла днес сутринта в Кършияка, на ул. „Брезовска” – разярен мъж посякъл с брадва 4 –годишно домашно куче от породата дого аржентино. Причината според собствениците на кучето, е че догото лаело по кучето на нападателя. „Още не можем да повярваме, че Нера е мъртва и може на света да има толкова жестоки хора”, казаха пред TrafficNews.bg стопаните му Златка Андреева и Владимир Халачев.

Днес около 9 часа Златка извела кучето на разходка, но нищо не предвещавало кървавата развръзка. „Пуснах го да потича, защото наоколо нямаше други кучета. След малко обаче се появиха две - едното от които беше голямо женско и с Нера започнаха да се лаят”, разказва Андреева. Двете кучета се сджавкали, а момичето започнало да дърпа догото настрани. „В този момент видях стопанинът му да се приближава с брадва в ръка. Кучето беше с гръб и изобщо не го видя. Той вдигна брадвата и я заби в гърба му. Кръвта му бликна като шадраван.

Опитах се да го защитя, а той насочи към мен брадвата и заплаши, че ще убие и мен”, разказва Златка. С писъци тя хукнала към къщи, където бил приятелят й. Двамата натоварили все още дишащото куче в колата и го откарали във ветеринарната клиника на д-р Карагьозов. Докторите, свикнали на всякакви жестоки гледки, също били потресени. Лекарският екип веднага включил животното на системи, но при прегледа се оказало, че гръбначният му стълб е прекъснат и малко по-късно кучето издъхнало.

Убиецът буквално е разсякъл кучето на две

„Не познаваме мъжа, знаем че живее някъде в нашия блок, но дори не знаем как се казва. Лично мен два пъти ме е заплашвал с убийство, както и Нера, защото лаела по неговото куче. Никога обаче не съм предполагал, че това може да се случи и не съм подавал жалби в полицията”, разказва Владимир Халачев. Той е категоричен, че Нера никога не е нападала човек или друго куче. „Тя е едра порода, но е безкрайно социално и любвеобилно животно. Играе си с малки и големи кученца.  Да, лае, когато види друга голяма женска, но това е заложено в породата им да доминират. Не знам какво сърце трябва да имаш, за да убиеш куче по този начин. Не съм срещал подобна жестокост. А съм виждал, че човекът има и малка дъщеря. Нямам думи”, каза Халачев.

Златка и Владимир са съсипани от мъка

Днес следобед двамата взеха трупа на Нера от клиниката, за да го погребат. Преди това обаче подадоха жалба в Районна прокуратура. Златка едва стоеше на краката си, наложи се приятелят й да й вземе успокоителни. 4-годишната Нера било първото куче на двойката и двамата били изключително привързани към нея. Халачев е спортен съдия, а Златка работи в кабелен оператор.

 

 

Адвокат Росен Димитров

„Проявите на жестокост спрямо животни бяха криминализирани през 2011 година с измененията на Наказателния кодекс. В случая става дума за убито домашно куче по особено мъчителен за животното начин и с особена жестокост. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хиляди лева”, коментира адвокатът на стопаните Росен Димитров.

 

Бел. ред. От TrafficNews.bg ще продължим да следим случая и реакцията на институциите. Непредизвиканата агресия и подобни прояви на нечовешка жестокост трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. 

 

TrafficNews.bg