Помните ли бащата от Пловдив, който събра багажа на сина си, написа инструкции за гледането му и... го остави на Бойко Борисов? На Емил Мавродиев повече не му се просеха пари за детето му от българския данъкоплатец. Пловдивчанинът искаше Борисов сам да се увери какви грижи ежедневно са нужни за едно дете с увреждане. За да разбере майките на децата с увреждания.

Сега Емил Мавродиев написа отворено писмо до министър-председателя, до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на Пловдив Иван Тотев. Пак става дума за хора в неравностойно положение, но не за децата на България, а за параолимпийците - спортисти от световно ниво, дошли в Пловдив, за да участват в суперсъстезанието на годината - Световното първенство по гребане.

Това състезание, от което Пловдив разчита на икономически ефект за около 10 милиона долара. Това събитие, на което за първи път дронът на Световната федерация по гребане ще лети над Гребния канал и ще предава телевизионен сигнал. Това състезание, на което всички гледаме като възможност да покажем Пловдив на света и да му изкрещим, че през 2019 година ставаме европейска столица на културата...

На фона на всички тези очаквания това, което се е случило на откриването на Световното, е меко казано гавра. Гавра не само с 27-те параолимпийци - тези силни мъже и жени, които с ампутирани крайници и жестока съдба вършат неща, непосилни за много от нас. Гавра е с Пловдив. В крайна сметка гавра е с България.

Публикуваме писмото на пловдивчанина, изводите си направете сами. Що се отнася до реакцията и становището на един от организаторите на Световното първенство - зам.-кмета по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Георги Титюков, чиято оставка и публично извинение иска Мавродиев, репортер на TrafficNews.bg се свърза с него - очаквайте ги!

Скъпи господа управляващи,

Аз, Емил Петров Мавродиев, с ужас бих искал да ви разкажа какво видях с очите си по време на откриването на Световното първенство по гребане в Пловдив за 2018 година на 08.09.2018 г. (събота) в Пловдив.

Вероятно всички вече знаем, че на това състезание вземат участие и параолимпийци (състезатели в неравностойно положение). Докато изчаквахме да отворят входовете на Античния театър в Старинен Пловдив, започнаха да пристигат и въпросните параолимпийци, малко след тяхното пристигане, настана едно суетене около тях и разбрах, че ВЪНШНАТА РАМПА, с която театърът разполага, е заключена.

След известно време пристигна и заместник-кметът на община Пловдив Георги Тютюков, човекът, който е организиратор на Световното първенство по гребане за 2018 г., както и е с ресор в община Пловдив, отговарящ точно за младежта и спорта. След като лично го уведомих какво се случва, господин Тютюков проведе кратък телефонен разговор (нямам информация с кого), след което ми отговори, че рампата е повредена от дъждовете, а е не само заключена, но и в неизправност и използването й в момента е невъзможно.

След което доста от състезателите в неравностойно положение успяха сами (влачейки се по стълбите) да преодолеят няколкото стъпала, а на другата част от тях лично аз помогнах да слязат до мястото на събитието и след неговия край да се изкачат обратно по стъпалата, които водят до изхода. Умишлено не снимахме цялата тази гавра с тези спортисти от световно ниво, защото мисля, че безхаберието на община Пловдив, както и личното такова на господин Тютюков дастатъчно нарани тяхното достойнство и сметнах, че не е редно да развяваме снимки по социалните мрежи и прочие.

Настоявам отговорните за това лица да получат заслуженото, но не както господин Тютюков заяви в разговор след края на събитието, че ще има наказани от управата на Старинен Пловдив.

В разговор с един от параолимпийците от Украйна, когото влачех като чувал с картофи по стълбите на Античния театър, за да присъства на откриването, научих, че освен проблема със стълбите на театъра има и друг – а той е, че не е особено лесно да се придвижват и по понтоните на самата Гребна база, чрез които стигат до лодките си. Също така видях, че на 9.09.2018 г. същите тези спортисти пристигнаха на Гребната база в Пловдив с таксита, а в същото време, доколкото чух скоро, община Пловдив се е сдобила с още специализирани автомобили за хора с увреждания.

Поради всичко това мисля, че господин Тютюков не е успял да организира това събитие както е редно и абсолютно ни посрами пред цял свят, както и не зачете правата на хората с увреждания.

Така организирано събитието не е нито европейско, нито столично, а още по-малко културно, да не говорим, че става въпрос за Световно първенство. Показахме на целия свят нашата аборигенщина.

Настоявам господин Тютюков публично да се извини на параолимпийците, както и да освободи поста заместник-кмет на община Пловдив за човек който е по-деен и по-отговорен. И за да не съм голословен, мисля, че е несериозно и безотговорно господин заместник-кметът шест месеца, през които по негови думи е знаел за спортистите в неравностойно положение, да не си направи труда да провери съоръжението на Античния театър.

Тази случка ни отдалечава не само от Европа, а и от целия цивилизован свят, поради което отново настоявам господин Тютюков да си подаде оставката, а и да понесе за тази своя безотговорност допълнителни наказания.

Искрено се надявам да изпълните своите служебни задължения и да вземете мерки по въпроса, с които да покажете, че сте отговорни държавници и наистина работите за България в Европа.

***

Бележка на редакцията: Снимки на грозната гледка как един мъж влачи хора без крака и ужасените им погледи от това, което се случва, няма да публикуваме. Емил Мавродиев не е снимал, за да не накърни още повече достойството на параолимпийците. Разбираме го.

Ето и отговора на зам.-кмета по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Георги Титюков:

Титюков: Поднасям извинение на параолимпийците, виновните ще си понесат последствиятаАнтичният театър не е на разпореждане към дирекция „Спорт”,можеше да се реагира по-адекватно, смята зам.-кметът