Собственикът на нелегалната база за рязане на тютюн в село Калугерово Георги Моллов бе изправен пред съда днес. Магистратите трябва да решат дали има достатъчно основания да го задържат постоянно в ареста или могат да му наложат по-лека мярка. Както и при предишното дело, когато бяха гледани мерките на 19-те работници от нелегалните цигарени фабрики, арестувани при мащабната операция на полицията  и сега адвокатът на задържания оспори подсъдността на делото. "Има процесуални пречки за разглеждането на мярката от този състав, тъй като обвинението засяга разследвате в Пазарджик. Териториално то е от компетенциите на Районен съд Пазарджик, заяви адвокат Иван Васев. Прокурорът обаче заяви, че няма подобни пречки, тъй като разследването се води от ОП Пловдив. 

Съдът намери за неоснователно искането за адвокатът, тъй като престъплението е извършено в различни райони на страната - Тутракан, Горна Оряховица и Калугерово. "Когато има няколко престъпления, извършени в районите на различни съдилища, делото е подсъдно, там където е образувано досъдебното производство. В нашия случай разследването се води от Окръжна прокуратура и е в компетенциите на РС Пловдив" заяви съдията. 

Прокурорът настоя за задържане под стража, заради тежестта на престъплението, за което се предвижда от 2 до 8 години. Георги Моллов е управител фирмата, наела помещението в Калугерово, което е претърсено на 24 август и в него бе открито голямо количество нарязан тютюн. 

Моллов е  преотдал фиктивно цеха на "Начев трейд" ЕООД. Фирмата е собственост на Михаил Люпаров, който  е  безимотен, няма доходи и на негово име са прехвърлени 20 фирми със задължения. 

Моллов е превеждал  фиктивни наеми за помещението от името на фирмата бушон. Разпознат е от двамата свидетели като лице, което ги е наело да ремонтират машина за рязане на тютюн в склада. Моллов се е свързал с тях отново в средата на месец август, за да дойдат и да разглобят машината, за да бъде преместена в склад в Горна Оряховица. Направили са оглед на помещението, което е отговаряло на нуждите. В Калугерово са се върнали и са натоварили 20 кашона тютюн в бус, което е установен и стоката е намерена там. На 27 август щял да бъде осигурен кран за преместване на машината в Горна Оряховица. 

Моллов заяви, че не е съгласен с обвинения, няма намерение да се укрива, тъй като се е явил доброволно на разпит в полицията и иска по-лека мярка за неотклонение. 

Акцията бе проведена миналата седмица, едновременно на територията на 8 областни дирекции.  Разкрити са 4 фабрики за незаконни цигари, хале с машини за рязане на тютюн в Калугерово,  в последните дни са извършени 15 претърсвания на различни територии на страната. Има и заведено дело за пране на пари.

Доведоха в съда арестуваните при акцията в нелегалните цигарени фабрики - работници и шофьори СНИМКИТази вечер съдът трябва да реши дали да останат зад решетките

 

Мегаудар на пловдивската полиция! Разбиха 5 фабрики за производство на цигари СНИМКИ и ВИДЕОБазите са оборудвани с най-модерна техника и с високи нива на сигурност