19-те задържани по време на акцията в петте нелегални фабрики за цигари преди минути бяха доведени с конвой в съда. Повечето от тях са работници и шофьори, задържан е и един отсобствениците на сградата , в която се е помещавала една от фабриките. 

Срещу тях са повдигнати обвинение, че са държали акцизни стоки без бандерол. Сред задържаните има и две жени. 

Реализацията е извършена в четвъртък срещу петък, като акцията е проведена едновременно на територията на 8 областни дирекции.  Разкрити са 4 фабрики за незаконни цигари, хале с машини за рязане на тютюн в Калугерово,  в последните дни са извършени 15 претърсвания на различни територии на страната. Има и заведено дело за пране на пари.

Една от фабриките е в Тутракан. В нощта на операцията тя е била работеща, оборудвана със съвременна технология, пълна с готови мастер боксове. Разбити  са още 3 фабрики в Горна Оряховица и в Дупница. 

В село Калугерово, Пазарджишко е открита огромна техника за производство на безакцизен тютюн. Обемите на производство на цигари са огромни - всяка една от фабриките произвежда около 100 000 кутии на ден. За да се разкрият 4-те фабрики, са използвани СРС-та. На 2-3 дни продукцията се изнасяла и разпространявала в страната и извън нея. Във всички фабрики имало спални помещения, бани и тоалетни, оборудвани са били с фитнес, готвач. Работело се денонощно, 15 дни в месеца.

Адвокатите на всички задържани поискаха да се запознаят с материалите по делото и затова заседанието ще продължи в 19 часа. 

Очаквайте подробности в TrafficNews.bg.