Разбити са 5 фабрики за производство на контрабандни цигари, а 23 лица са с обвинения след акция на пловдивските полиция и прокуратура, съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор Румен Попов.

Разследването започва преди две години, когато в полезрението на Икономическа полиция попадат двама пловдивчани, които живеят доста охолно, въпреки че нямат никакви официални доходи. Тогава заради теч на информация от служители, разследването е прекратено. Възобновено е преди няколко месеца. 

Реализацията е извършена в четвъртък срещу петък, като акцията е проведена едновременно на територията на 8 областни дирекции.  Разкрити са 4 фабрики за незаконни цигари, огромен склад с машини за рязане на тютюн в Калугерово,  в последните дни са извършени 15 претърсвания на различни територии на страната. Има и заведено дело за пране на пари.

Една от фабриките е в Тутракан. В нощта на операцията тя е била работеща, оборудвана със съвременна технология, пълна с готови мастер боксове. Разбити  са още 3 фабрики в Горна Оряховица и в Дупница.

В село Калугерово, Пазарджишко е открита огромна техника за производство на безакцизен тютюн. Обемите на производство на цигари са огромни - всяка една от фабриките произвежда около 100 000 кутии на ден. За да се разкрият 4-те фабрики, са използвани СРС-та. На 2-3 дни продукцията се изнасяла и разпространявала в страната и извън нея. Във всички фабрики имало спални помещения, бани и тоалетни, оборудвани са били с фитнес, готвач. Работело се денонощно, 15 дни в месеца.

Иззети са 42 тона тютюн, готов за производство на цигари на стойност 7 милиона, трудно различим от от този в законните цигари. Открити продукти за производство на различни марки цигари. Били са открити 13 милиона и 500 хиляди филтъра за производство на 700 000 цигари на седмица. Ако бяха продължили работа, всичко това щеше да донесе голяма печалба за създателите на фабриките, поясниха още от прокуратурата.

Иззети са машини, мотокари, товарни автомобили, микробуси, автомобили, открити са и 3 депа за цигари. Установена е печатница във Варна. При установената схема, всяко транспортиране на работници било на три етапа. Използвани са едни и същи камиони. Всяка фабрика е затъмнена с кнауф и разполага със самостоятелни генератори. Били са снабдени и с обемни датчици на движение, на 250 м, за да усетят дрон. Много добре изградена структура за защита от проверки. Тепърва ще се прецени дали са има основание за повдигане на обвинение за  организирана престъпна група. Четири лица са обявени за общодържавно издирване.

Подготвяно е било и откриването на нова фабрика в Горна Оряховица в съседство със старата. По случая работят 8 областни дирекции на полицията. В Плевен са били открити два автомобила с произведени цигари от тези фабрики, допълни шефът на МВР-Пловдив Атанас Илков.

Във видеото на TrafficNews.bg чуйте коментарите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, директора на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков и наблюдаващия прокурор Георги Гешев:

Ето и кадри от фариките за нелегални цигари, предоставени ни от МВР.