След публикации на TNS.bg десетки хора откликнаха на зова за помощ и помогнаха на малкия Никола и майка му да съберат необходимите средства за заминаването им в Полша.

„Благодаря на всички добри хора. За момента сумата за първия курс за лечение е събрана, но след посещението ни в клиниката ще стане ясно колко пъти ще е нужно да ходим и колко ще струва евентуалното ни заминаване втори път”, коментира Сашка пред репортер на TNS.bg.

В полската клиника на Ники ще се извършва рехабилитация с модерна апаратура. Робот ще помага на малчугана в раздвижване на крайниците му. Една процедура ще трае между 5 и 7 часа, като подобна в България трае около часа.

„Нито един лев от дарителите не е попаднала в ръцете ми. Цялата сума от банковата сметка се прехвърля в клиниката”, уточнява Саша.

За да заминат обаче е необходимо още средства. Парите са необходими за престой-хотелска такса за майката на Никола, както и за самолетни билети. Сашка е правила запитване за цената на полета, който трябва да е на 8 ми май. Сумата е около 500 евро, но само за нея. Сега майката трябва да се запознае с условията за пътуване и за малчугана.

Квартал Коматево организира благотворителен концерт за събиране на сумата за заминаването. Той ще се състои на 24 април в читалището на квартала, от 16 часа и всички събрани средства ще бъдат дарени за малкия Ники. Сашка се надява да успее заедно със съседите си да съберат парите.

1000 лева бяха дарени от "Захарен комбинат Кристал" АД. Директорът на дружеството Петър Стойков връчи сумата на майката на момченцето Сашка Димитрова, която не можа да сдържи сълзите си. Благодарение на такива хора надеждата у Сашка се възвърна.

Тя вече е потвърдила и датата за заминаването им. В Полша Никола ще прекара четири седмица.

Припомняме, че Никола е с детска церебрална парализа, а баща му напуснал семейството, когато разбрал тежката диагноза.  Никола е на 3 години, претърпял цели 10 операции, a майка му е неотлъчно до него. От петмесечна възраст детето трябва да се подлага и на ежедневна рехабилитация. Тя струва 1200 лева месечно.

Никола вече седи самостоятелно, опитва се да пълзи, задържа се за секунди изправен. Борбеното дете има целия потенциал да го направи, тъй като ментално той отговаря на възрастта си. Говори добре, посещава редовно логопед и психолог. Но рехабилитацията в България не е на ниво. Клиника в Полша дава надежда на самотната майка, че Никола може да проходи.

Още за кампанията може да видите ТУК

TNS.bg