Само двама от пловдивските почетни консули под тепетата ползват физическа охрана с автомобилни кортежи. Това са бизнесмените Георги Гергов и Димитър Георгиев – Розата, които представляват съответно Русия и Украйна.

Техните кортежи и охрана надали обаче ще бъдат засегнати от промените, които се готвят в законите и наредбите за почетните консулства. На заседание на Министерския съвет Бойко Борисов разпореди промените, с които МВнР ще ограничи привилегиите на почетните консули у нас.

„На почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не.
Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено”, заявил Бойко Борисов на заседанието днес.

Под тепетата има редица почетни консули на големи и малки държави. Повечето от тях обаче не се ползват с никакви привилегии. Единствените двама, които са сложили червени номера на кортежите са именно Гергов и Димитър Георгиев. Дори и да бъдат взети техните дипломатически номера, физическата им охрана е лицензирана и с промените тя няма да бъде засегната.

Друг заможен пловдивчанин – Владо Кисьов, който е почетен консул на Екваториална Гвинея, не се движи нито с червени номера, нито с ескорт. Той е общински съветник и никога досега не отивал на събития с охрана.

Други консули под тепетата също не могат да се откроят с нещо на пръв поглед. Повечето от тях са доста заможни, но също не са се възползвали от дипломатическите номера. Сред тях са Веселин Чипев, който представлява Молдова у нас. Трендафил Трендафилов на Казахстан, Марияна Чолакова на Германия,  Ехазар Узунян на Армения и Теофана Брадинска-Ангелова на Франция.

Почетният консул като цяло няма никакви привилегии с изключение на правото да получи червен дипломатически номер на колата. Почетният консул не получава заплата, нито командировъчни, нито други финансови облаги. Той работи на доброволни начала в помощ на гражданите на съответната държава. Няма фиксирано работно време, по всяко време трябва да е готов да помогне на изпаднали в беда чужденци.

Въпреки всичко малцина успяват да се сдобият с този статут и тази чест. Съгласувателните процедури са двустранни и често отнемат месеци, дори година. Званието е много повече за престиж и признание, отколкото да има някакви материални или други придобивки за съответните почетни консули.

Димитър Георгиев - Розата почетен консул на Украйна

Владо Кисьов - почетен консул на Екваториална Гвинея

Марияна Чолкова почетен консул на Германия


TNS.bg