Гражданите на Пловдив ще имат възможността да изкажат мнения и предложения във връзка с плановете за възстановяване и облагородяване на хълм Бунарджика.

От район "Централен" инициират публично обсъждане на темата, като събитието е насрочено за 8 август в 18.00ч., в зоната на парк Бунарджика пред аквадуктите /над централната алея, на гърба на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев"/.

Припомняме, че близо 1 милион лева ще бъдат инвестирани в реконструкцията на алеите, осветлението, градинското обзавеждане и атракциите на парка. В плановете бе замислено да се сложи бариера на алеята по подобие на Младежкия хълм, за да може зоната да стане пешеходна. 

Част от мащабният проект за вдъхване на нов живот на хълма е и туристическо влакче, с което жители и гости на града ще могат да пътуват до Альоша. То бе пуснато чрез отделна обществена поръчка, която бе спечелена от "Балканстар рекорд". Цената му излезе 182 000 хил. лева с ДДС, като в нея влиза и техническата поддръжка на атракционна.

Влакчето ще бъде с два вагона, а маршрутът му минава през две спирки паметника на Левски и този на Освободителите.

Тоталното преобразяване на Бунарджика включва и безспорно най-чаканата реконструкция, а именно възстановяването на акведуктите на Бунарджика, както и двете езера под тях. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Преди да се престъпи към реновирането на водните атракциони, ще бъде направена и специална пешеходна алея, за да могат и майки с колички и трудноподвижни хора да стигат до там, тъй като в момента достъп има само през стълбите на парка. Инвестицията, която е нужна за реконструкцията на съоръженията ще струва около 50 000 лева.

Отделно се предвижда всички алеи, които са се амортизирали,  да бъдат реновирани. Проект се прави и за ново LED осветление, което да стига до върха на тепето. За него обаче е нужно и ново окабеляване по трасето. Инвестицията, нужна за осветяването на Бунарджика, е над 200 000 лева.