Как може да се сложи знак на път, който превръща почти всички ползващи го в нарушители? Още през януари ви разказахме за абсурдната ситуация в Йоаким Груево, която шокира десетки шофьори. 

На своя глава от администрацията в Община Стамболийски сложиха знак, който забранява движението на пътни превозни средства над 7 тона.  Забраната е сложена на черен път, който води до кариерата в местността Узун Пара в Йоаким Груево. Логично, този път се ползва преди всичко от камиони. Дори празни те тежат повече и на практика всички те се превръщат в нарушители.

Репортер на TrafficNews.bg. изпрати запитване до пловдивската полиция дали този знак е законно сложен и каква е процедурата при поставянето му.

Оттам отговориха, че при поставянето на пътен знак В18/7т./ не са спазени изискванията на чл.3,ал.3 от ЗДвП, съгласно който условията и редът за организиране на пътищата, отворени за обществено ползване се определя с наредба на Министъра на регионалното развитие и благоустройство.

 В разпоредбите на Наредба №1 за организиране на движението по пътищата на МРРБ – чл.4, стопанинът на пътя отговаря по основното направление за организацията на движението и поддържането и на кръстовища, в които се пресичат, събират или разделят пътищата на едно ниво и чл.5, ал.1 и ал.2, стопанинът на пътя съгласува организацията на движение с компетентните органи на МВР.

В сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Пловдив не е представен за съгласуване проект за организация на движението с промяна ограничението за движение на МПС над 7т. на посоченото място.

В комисията по безопасност на движението при Община Стамболийски с представител на РУ на МВР Стамболийски, също не е разглеждано предложение за ограничение движението на МПС с маса над 7 т. в този участък.

Предвид гореизложеното Община Стамболийски е сигнализирана с писмо УРИ № 1030р-2240/06.02.2018г. да премахне пътния знак В18/7т./, както и да спазва нормативните изисквания при промяна в организацията на движение.

TrafficNews.bg разбра, че знакът е сложен в услуга на общински съветник от община Стамболийски, на която територия са намира въпросната местност.  Общинарят е пуснал искане до градските власти да бъде сложен знак там, тъй като камионите му съсипвали насажденията с жито в близост. Зам.-кметът пък директно изпълнил желанието на общинския съветник.  Кариерата в близост пък е дадена на концесия от държавата на голяма пловдивска фирма.

Очаквайте продължение!