Известният пловдивски сводник Калин Витанов, по-известен като Джото, е арестуван снощи при операцията на Криминална полиция в центъра на града, научи TrafficNews.bg. При специализирана акция е задържан и друг дилър на сексуслуги - Васко Делев от Златоград. Двамата са имали по няколко проститутки, които са работили на територията на града.  

Парадоксалното е, че днес Витанов бе осъден на 3 години и 8 месеца затвор за сводничество по дело, започнало точно преди година. 50-годишният Калин, когото в бранша познават като Кристиян, от няколко години действа на пазара за жива плът под тепетата. 

На 28 май 2016 г. той бе арестуван, докато водел проститутки на трима турски бизнесмени. Уговорената цена за сексуалните услуги започвала от 100 лева.

Кристиян, или Джото, както го наричат, работил дълги години на Слънчев бряг, а през 2009 година се прехвърлил в Пловдив. За него работели предимно момичета, които били зависими от наркотици. След пристигането си под тепетата, той започнал да прави дъмпинг, което довело до рязко падане на цените. "Работеше от 30 до 100 лева. Важното беше да вземе парите. С момичетата дели 50 на 50", разказват хора от бранша. 

В обявите включвал снимка на момиче и изброявал предлаганите сексуални услуги, като цената за един час била 100 лева и се увеличавала спрямо исканите от клиента „допълнителни екстри“. Поръчките приемал той или някоя от компаньонките, на която имал доверие. Жените били превозвани до посочени от клиентите адреси с автомобили на обвиняемия. Практиката била част от заработената сума да се поделя между обвиняемия и жената.

Витанов се е признал за виновен и затова наложеното му наказание бе намалено с 1/3 . Той ще лежи присъдата при първоначален „строг“ режим. Наложена му е и  глоба в размер на 20 000 лева.

Кристиян е осъждан за сводничество през 2011 година. След като напуснал затвора през 2015 г. той се връща отново в бизнеса.

На 28 май 2016 г. е задържан от полицията и е образувано досъдебното производство, по което днес той получи присъда. По същото делото Калин  първоначално е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“ , но след това той е бил пуснат срещу подписка. По друго дело - за шофиране в пияно състояние,  е бил осъден на затвор  за срок от 9 месеца и е влязъл в затвора на 24 юни 2016.  

Днес по искане на Районна прокуратура-Пловдив, след приключване на делото и постановяване на осъдителната присъда, съдът е променил мярката за неотклонение на Витанов от „подписка“ в „задържане под стража“ и той е бил отведен от служители на „Съдебна охрана“ от залата в ареста.