Мария Петкова и близките й няма къде да паркират на собствената си улица в Пловдив - "Полковник Бонев" в Кършияка. Две от местата там винаги са заети от стари автомобили, които сякаш са забравени от собствениците.

„Едната от колите стои от минимум 7 месеца, другата е от около 4 месеца тук", разказва жената. Съпругът й е с дискова херния и не може да вдига тежко. Той е шофьорът в семейството и понякога му се налага да спира на десетки метри от дома. Така на жената се пада "честта" да мъкне всички багаж от колата до дома, просто защото някой е оставил колата си да "краси" улицата.

Под зарязаните автомобили вече е поникнала трева, а самите те са хванали паяжини. А Мария и съседите й се чудят как да паркират близко до жилищната си сграда. „Съгласете се, че не е нормално цял ден да си на работа и половин час да обикаляш най-малко, за да намериш къде да паркираш. И накрая да си носиш багажа до вкъщи“, обяснява Мария.

Проблемът е станал още по-сериозен заради строеж в края на улицата. Точно на мястото, откъдето е трябвало да влизат камионите и багерите, италианец бил оставил своя автомобил. Наложило се да се колата да бъде местена принудително, за да може работата да продължи. Все пак автомобилът бил преместен на същата улица.

Къде е проблемът? Проблемът е, че законово няма такъв. От районното кметство обясниха, че ако човек плаща данъка на колата си, тя може да стои на улицата години наред. Няма основание да бъде вдигната с паяк, ако не е спряна на забранено или платено паркомясто.

И докато Община Пловдив воюва срещу металните гаражи в търсене на повече паркоместа под тепетата, десетки такива места из града най-вероятно "горят", заети от коли, които не се използват с месеци, а може би с години.

Вижте и ВИДЕО РЕПОРТАЖ по темата: