20 години, след като бе направен един от най-крупните обири на културна ценност в България, тракийският шлем отново е в Пловдивския археологическия музей. Находката е една от най-ценните в експозицията на музея, а според оценители цената й е между 2 и 3 милиона евро.

Директорът на музея доц. Костадин Кисьов разказа и за обира, който досега няма прецедент в новата история на България.

През 1995 година, в неделен ден, се е звъннало на вратата на музея. Въоръженият охранител отворил вратата, като в този момент срещу него били насочени пистолети. С един удар, с приклада на пистолета, охраната е бил повален от апашите. След това те го влачили към залата, където се намирал шлемът. По целия път имаше кървави следи, спомня си доц. Кисьов.

След това апашите събули обувката на охранителя и с нея разбили предпазното стъкло. Взели шлема и избягали. Сотът се задействал и на 5-тата минута имало полиция и частни охранители, но от крадците нямало и следа.

Действията на апашите, говорили, че те са професионалисти, а единствената им цел била тракийския шлем. Точно до него имало витрина с над 70 изключително ценни златни моменти, но те не ги и докоснали. Обичайно такива обири били правени по поръчка от частни колекционери.

20-години по-късно ДАНС и полицията разбили група за трафик на културни ценности, като открили и въпросния шлем. Подробности за крадците и поръчителите на обира все още не могат да се съобщят тъй като се водят следствени действия.

В момента охраната на музея е много по-затегната отколкото преди 20-години. Освен частните охранители, има 24-часово видеонаблюдение, свързано директно с полицията.

Още новини четете ТУК

TNS.bg