Обединението на  пловдивските училища ОУ „Георги Бенковски" и ОУ „Душо Хаджидеков" няма да стане по-рано от по-следващата учебна година, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Той обясни, че на реформата която предстои й трябва дълго време, за да завършат всички процедури. След гласуването на предложението утре в Общински съвет, топката отива в ръцете на РИО – Пловдив.  Ако всичко върви по-план новата структура на разрасналото се училище ОУ „Душо Хаджидеков" ще се въведе през учебната 2017/2018 година.

През това време ще се избере нов директор. Той ще избере как различните класове да бъдат разпределени в новия сграден фонд на училището.  Нито един учител няма да бъде съкратен, а единствено ще се премахне едно директорско място, но това не означава, че досегашната директорка на „Георги Бенковски” Виктория Теленчева ще остане без работа.

Припомняме, че родители  от двете пловдивски училища  - ОУ „Георги Бенковски" и ОУ „Душо Хаджидеков", ще протестират срещу сливането им. Протестът е насрочен за 17 май от 8.00 часа пред залата на Общинския съвет, когато ще се гледа предложението.

Вчера в редакцията на TrafficNews.bg получихме писмо от името на "всички родители на децата от I а клас на ОУ „Георги Бенковски".

Родителите се организират във фейсбук, където групата срещу проекторешението вече наброява близо 180 души.

Ако решението бъде прието  двете школа ще се обединят под името  – ОУ „Душо Хаджидеков”.  Така от едно от най-предпочитаните основни училища в Пловдив ще има на разположение още една сграда, тъй като постоянно изпитва трудности с намирането на нови помещения. От друга страна в ОУ „Георги Бенковски” има най-малко ученици от всички школа в Пловдив, а издръжката му от месец на месец става все по-трудна. Двете сгради се намират относително близко, което спомага за обединението на училищата, е записано в проекторешението на местния парламент.

Реално в момента „Георги Бенковски” е в изключително тежко финансово състояние заради малкият брой ученици и делегираните бюджети. Там дори не могат да правят рутинните ремонти по сградата.  Директорът на училището Виктория Теленчева постоянно се опитва да съкрати  разходите за издръжката, но с малкия бюджет, с който разполага, трудно  успява да покрива нуждите на учебното заведение.

Въпреки това  училището е санирано по европейска програма, има нови санитарни възли, компютърни зали и подобрения. Същевременно дворът на школото е един от най-големите в Пловдив. Училището в Съдийския квартал разполага с 12 класни стаи и 9 кабинета.

От друга страна  „Душо Хаджидеков” е изключително предпочитано училище, със стабилен бюджет заради големият брой ученици. Там обаче класните стаи не достигат. 700-те ученика се обучават в 18 класни стаи и 3 кабинета. От тях 7 са извън сградата на училището. В 7-те групи има 166 ученици,  между 1-ви и 3-ти клас.   Деца от началните класове   се обучават в помещения под блоковете, а междучасията те буквално стоят на улицата. Заради малкия сграден фонд целодневното обучение не е възможно, тъй като има двусменен режим на учениците.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg